HKM Mittelbaden

Kako će Hrvati u pet njemačkih gradova proslaviti Tijelovo

15. lipnja 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Duhovnost

FOTO: Pixabay

Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove – u nekim hrvatskim krajevima naziva se: Tilovo, Brašančevo, Brošančevo, Brešančevo, Božji dan, Božji don, Božji blagdan, Korosante – slavi se u Katoličkoj crkvi u četvrtak nakon svetkovine Presvetog Trojstva.

Ni najava tornada nije zaustavila proslavu sv. Ante u Chicagu

Ni zvukovi sirena koje su upozoravale na mogućnost tornada nisu zaustavile mnoštvo hrvatskih katolika da dođu na proslavu sv. Ante u samostan hrvatskih franjevaca u Chicagu. Iako je za svečanu svetu misu sve bilo spremno u prostranom samostanskom dvorištu, u posljednji trenutak proslava se morala premjestiti unutra. Stotine vjernika tako su do posljednjeg kutka ispunile […]

U Njemačkoj je taj dan neradni. Euharistija se slavi na otvorenom. Vjernici ukrašavaju svoje ograde i prozore i tako iskazuju radost da Isus – prisutan u hostiji – prolazi kroz ulicu, a svećenik s blagoslovljenom hostijom blagoslivlja sav narod. Vjernici prave postaje na putu, ukrašavaju oltar kod kojeg se zaustavljaju da poslušaju Riječ Božju. Na svakoj od postaja svećenik dijeli blagoslov na sve četiri strane.

Posljednjih godina uvedena je tradicija da svetkovinu Tijelova slavimo zajedno s njemačkom i ostalim zajednicama.

Evo rasporeda za ovu godinu:

KARLSRUHE

Zajednica Karlsruhe započinje svetom misom u crkvi St. Elisabeth u 10 sati. Nakon mise slijedi procesija, s dvije postaje. Slavlje završava u crkvi St. Michael. Nakon svećenikovog svečanog blagoslova nastavlja se kršćansko druženje uz malu zakusku. Naša zajednica sudjeluje u misnim čitanjima i molitvi vjernika, u slavljenju Gospodina pjevajući euharistijske pjesme. Vjernici su aktivno uključeni u cijelu pripremu.

Krizma u HKM-u Köln

U subotu je 32-oje mladih iz Hrvatske katoličke misije Köln, koja pokriva i Bonn, Leverkusen, Bielstein te Bergheim, primilo sakrament svete potvrde. Svečano misno slavlje u Minoritenkirche predvodio je mons. Ilija Janjić (umirovljeni kotorski biskup), uz koncelebraciju voditelja misije fra Vuka Buljana i fra Denisa Šimunovića koji je dvije godine pripremao mlade za ovaj sakrament. […]

BRUCHSAL

Misa u Bruchsalu započinje u 9 sati na Parkplatzu kod Schönborngymanasium. Slijedi procesija kroz grad do Stadtkirche. Na putu se pjeva, moli i narod blagoslivlja. Narod ulazi u crkvu i podjeljuje se završni blagoslov. Nakon blagoslova vjernici se okupljaju ispred crkve uz malo čašćenje. Hrvati sudjeluju u čitanju Božje riječi i molitvi vjernika. Naši mladi zaduženi su za nošenje baldahina u euharistijskoj procesiji.

GAGGENAU

Okupljanje u 9 sati ispred crkve Sv. Josipa. Ide se u procesiji kod staračkog doma. Tamo se služi sveta misa. Slijedi procesija. Hrvatski svećenik predmoli molitvu na hrvatskom jeziku na drugoj postaji. Hrvatskoj zajednici je ujedno povjereno uređenje druge postaje. Čitat ćemo Božju Riječ, izreći molitve vjernika i pjevati hrvatske euharistijske pjesme. Procesija završava u crkvi Svetog Josipa. Nakon blagoslova slijedi druženje.

BRETTEN

Okupljanje i sveta misa započinje u 10.30 sati u Stadtparku, odakle slijedi procesija do Marktplatza. Tamo će djeca urediti cvjetni tepih i pripremiti lijepi program. Svi okupljeni će moliti i pjevati, a procesiju će pratiti limena glazba.

Hrvatska katolička župa Frankfurt obilježila svoj dan

Hrvatska katolička župa Frankfurt nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa proslavila je u nedjelju na svetkovinu Presvetog Trojstva svoj 57. dan. Svečana misa održana je, kao i svake nedjelje, u katedrali sv. Bartolomeja u Frankfurtu. Predvoditelj misnog slavlja bio je župnik fra Petar Komljenović, a u koncelebraciji su bili don Ivica Komadina, delegat dušobrižničkog […]

PFORZHEIM

Od naših zajednica jedino u Pforzheimu neće biti procesije ni zajedničke mise s njemačkom i ostalim zajednicama, to je odluka dekanata. U crkvi St. Antonius bit će sveta misa u 16 sati na hrvatskom jeziku. Dođite u što većem broju, da možemo pozdraviti i pokloniti se Isusu u Presvetoj Euharistiji.

don Ivo Nedić, voditelj Hrvatske katoličke misije Mittelbaden