Josip Brnjić

Lijepe vijesti iz Nairobija! Hrvat zaređen za đakona

23. rujna 2022. u 8:19

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Facebook

Josip Brnjić iz Slavonskog Broda, misionar Družbe Duha Svetoga pod zaštitom Bezgrešnog Srca Marijina, zaređen je za đakona u Župi sv. Ivana evanđelista u glavnom gradu Kenije, Nairobiju.

Hrvat zaređen za svećenika u Meksiku

Među 70 novozaređenih svećenika u meksičkoj nadbiskupiji Guadalajara jest i jedan Hrvat. Riječ je o vlč. Patriciju Stariću, članu Neokatekumenskog puta porijeklom iz Istre, prenosi portal Katoličkog tjednika Nedjelja. Vlč. Patricio Starić pripadao je katedralnoj Župi Uznesenja Marijina u Poreču, u kojoj je župničku službu donedavno obavljao novi zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić. Rođen je […]

Uz Brnjića, sveti red đakonata u subotu su polaganjem ruku i posvetnom molitvom mons. Davida Kamaua, pomoćnog biskupa Nadbiskupije Nairobi, primila još osmorica njegove subraće iz Tanzanije, Gane, Ugande i Kameruna. U slavlju je koncelebriralo pedesetak svećenika, uz prisutnost obitelji ređenika te predstavnici različitih redovničkih zajednica koje uz spiritance djeluju u istočnoj Africi. Među koncelebrantima su bili i p. Tomislav Mesić CCSp, misionar u Tanzaniji; fra Miro Babić, misionar u Keniji; p. Linus Mbajo CSSP, misionar na službi u Župi sv. Antuna u Podvinju (Slavonski Brod) te p. Marijan Zubak CPPS, misionar Krvi Kristove na službi u Zagrebu. Na slavlju je bila i manja skupina vjernika iz Hrvatske, među kojima i Josipovi roditelji te rodbina i prijatelji.

Nakon navještaja Evanđelja uslijedio je obred đakonskog ređenja. Josipovi roditelji, Mato i Katica, dopratili su ga do oltara. Biskup Kamau u prigodnoj se propovijedi obratio roditeljima ređenika kojima je poručio da nikada ne gubimo sve ono što slobodno predamo Bogu. Pozvao je ređenike da u svom služenju nasljeduju Krista i njegovu blizinu svima koji su odbačeni.

Luka Ilić, Ivan Junušić i Tomislav Vujeva zaređeni u Rimu

U crkvi Presvetog Imena Isusova u Rimu (Il Gesù) u utorak su za đakone zaređena 12-orica isusovaca iz Međunarodnog kolegija Presvetog Imena Isusova (Collegio Internazionale del Gesù). Novi đakoni su iz Portugala, Mađarske, Latvije, Francuske, Vijetnama, Indije, Konga, Kenije, a trojica su članovi Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. To su: Luka Ilić, Ivan Junušić i Tomislav […]

Govorio je i o Kristovoj usamljenosti na Križu koja ih treba krijepiti u trenucima slabosti i teškoća, ali i usmjeriti prema usamljenima i napuštenima. Izrazio je posebnu zahvalnost i radost što podjeljuje sveti red đakonata misionarima spiritancima, jer je i on sam primio vjeru i duhovno vodstvo upravo od otaca spiritanaca. Upravo je zato zamolio Družbu Duha Svetoga i ređenike da sačuvaju vlastitu karizmu koje postala duhovnost i samog grada Nairobija, u kojem su spiritanci na poseban način prisutni.

Obred je nastavljen obećanjima, litanijama Svih svetih na svahili jeziku, zatim polaganjem ruku i posvetnom molitvom, nakon čega su novozaređeni đakoni prvi puta obukli štolu i dalmatiku te primili evanđelje. Na kraju slavlja čestitke su uputili župnik, župljani, rektor sjemeništa Spiritanaca u Nairobiju gdje novozaređeni đakoni imaju formaciju te provincijal Spiritanaca u Keniji.

Đakon Josip Brnjić započeo je svoju formaciju unutar Družbe Duha Svetoga 2015. ušavši u postulaturu u osječkoj župi Brijest, a istovremeno je dio formacije proveo i u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu. Prve dvije godine filozofije studirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu nakon čega odlazi u Tanzaniju na godinu pastoralnog iskustva, a zatim ondje provodi godinu dana u spiritanskom novicijatu.

Za đakona irske biskupije zaređen vlč. Antun Pašalić

Na blagdan Male Gospe u katedrali sv. Petra i Pavla u Ennisu za đakona irske biskupije Killaloe zaređen je vlč. Antun Pašalić. Zareditelj je bio domaći biskup mons. Fintan Monahan. Na ređenju su, uz obitelj ređenikova brata iz Roscreae, bili prisutni i Davor Vidiš, veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj i Josip Levaković, voditelj HKM-a Dublin, […]

Nakon toga polaže privremene zavjete i postaje dio Družbe Duha Svetoga te odlazi u Keniju, u Nairobi, gdje nastavlja studij teologije. U lipnju 2022. položio je doživotne zavjete. Svoj đakonski praktikum imat će u Župi sv. Augustina Centerberijskog u Nairobiju, gdje je kao bogoslov odlazio na pastoralnu praksu, javlja IKA.