Nova inicijativa

Može li dijaspora preokrenuti negativne demografske trendove i riješiti problem s nedostatkom radne snage?

18. ožujka 2021. u 14:49

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Državni tajnik Zvonko Milas i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić u utorak su potpisali Sporazum o suradnji.

Hrvatskim nacionalnim manjinama na raspolaganju 5 milijuna kuna

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni natječaj za prijavu programa/projekata organizacija hrvatske nacionalne manjine u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2021. godinu. Na Javni natječaj mogu se javiti organizacije hrvatske nacionalne manjine (udruge, zaklade, ustanove, vjerske zajednice i ostale organizacije hrvatske nacionalne manjine) iz 12 europskih zemalja. Natječajna dokumentacija dostavlja […]

“Obje strane iskazale su spremnost za suradnjom na aktivnostima kojima se pridonosi unaprjeđenju poticajnog društvenog i gospodarskog okruženja te time i sveopćeg napretka Republike Hrvatske, a čija su osobita važna sastavnica i posebnost Hrvati izvan Republike Hrvatske”, navodi se u priopćenju Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Posebno je dogovoreno promicanje i prepoznavanje potencijala, znanja, vještina i iskustava povratnika iz hrvatskog iseljeništva i njihovih potomaka te prepoznavanje jezično-komunikacijskog okružja i nasljeđa potomaka hrvatskih iseljenika, kao izazova za njihov ulazak na tržište rada.

“Sve naše programske aktivnosti za Hrvate koji žive izvan domovine međusobno su povezane i omogućuju da u suradnji s nadležnim državnim tijelima i partnerskim institucijama kao što je Hrvatska udruga poslodavaca, stvaramo poticajne uvjete i boljitak na svim životnim područjima od važnosti za naše povratnike, što će imati i pozitivan utjecaj na demografsku budućnost hrvatskog naroda i sveopćeg napredaka Republike Hrvatske”, istaknuo je državni tajnik Milas.

“U kontekstu negativnih demografskih trendova i nedostatka radne snage na domaćem tržištu rada, vještine i iskustva naših iseljenika mogu značajno doprinijeti jačanju otpornosti i konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva. Iseljenici imaju vrijedno međunarodno iskustvo koje može dodatno obogatiti i osnažiti domaći poslovni sektor”, dodao je Damir Zorić.

Milas poslao poruku Hrvatima na Kosovu: Obećavam da ćemo učiniti sve kako bi vam olakšali svakodnevicu

Državni tajnik Zvonko Milas boravio je 2. i 3. ožujka u radnom posjetu Sjevernoj Makedoniji i Kosovu, gdje se sastao s najvišim državnim dužnosnicima, hrvatskim veleposlanicima te vodstvom i pripadnicima hrvatske manjine u tim zemljama. Milas je u pratnji savjetnika dr. sc. Milana Bošnjaka sudjelovao na sastanku u Skopju s veleposlanicom Nives Tiganj i suradnicima, […]

Ova inicijativa još je jedna u nizu aktivnosti kojima Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske promiče povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u domovinu. Partnerska mreža Ureda i Hrvatske udruge poslodavaca omogućit će institucionalnu podršku korisnicima programa i njihovo uključivanje na hrvatsko tržište rada.