München

Među 16 tisuća vjernika i Hrvati iz glavnog grada Bavarske

15. lipnja 2023. u 15:46

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Katarina Stankić i Andrijana Čolina/HKŽ München

Hrvati koji žive u glavnom gradu Bavarske sudjelovali su i ove godine u velikom broju na svečanoj svetoj misi na Marienplatzu koju je pred oko 16 tisuća vjernika predvodio Rupert Graf zu Stolberg, pomoćni biskup nadbiskupije München i Freising.

Hrvatski vjernici iz Münchena nosili zavjetnu svijeću tešku 70 kilograma

Hrvatska katolička župa München od svojih početaka organizira hodočašća Majci Božjoj u Bavarskoj i diljem svijeta. Posebno mjesto među njima pripada Lurdu na jugozapadu Francuske gdje se 1858. godine Majka Božja više puta ukazala 14-godišnjoj Bernardetti Soubirous. U Lurdu su se od Marijina ukazanja dogodila mnoga priznata čudesna ozdravljenja, a i danas se svakodnevno događaju […]

Propovijedao je Christoph Klingan, generalni nadbiskupski vikar odgovoran za pastoral regije München. Uz mnoštvo vjernika slavlju Tijelova prisustvovao je i bavarski premijer Marcus Söder (CSU).

Generalni vikar istaknuo je u propovijedi kako je zadaća svakog vjernika, po uzoru na Isusa Krista, ustati protiv rata i nasilja u svijetu te stati uz bok napaćenim ljudima. Izrazio je solidarnost s ukrajinskim narodom u mislima, molitvi i konkretnoj pomoći.

Katarina Stankić i Andrijana Čolina/HKŽ München

Euharistijsku službu i procesiju glazbeno je oblikovao minhenski katedralni zbor, katedralni zbor mladih i katedralni puhači pod vodstvom katedralnog kantora Benedikta Cellera s motetima i postavkama pjesama za Tijelovo.

Uslijedila je tradicionalna tijelovska procesija (Fronleichnamprozession) s Presvetim Oltarskim Sakramentom, duga dva kilometra, koja od Marienplatza vodi preko Residenzstrasse do univerzitetske crkve st. Ludwig gdje je bio postavljen blagoslovni oltar. Procesija je dalje nastavljena preko ulica Ludwigstrasse i Theatinerstrasse natrag do Marienplatza.

U Münchenu djeluje najbrojnija hrvatska župa u dijaspori. Svake nedjelje na deset misa okupi čak 6000 vjernika

Predstavljamo Hrvatsku katoličku župu München, domaćina sljedeće Krunice Hrvata svega svijeta koja je na rasporedu u subotu, 25. ožujka. Nakon Drugog svjetskog rata organizirane pastve za Hrvate u zemljama zapadne Europe nije bilo. Ono malo svećenika toga vremena vezalo se uz izbjegličke logore u Austriji, Njemačkoj i Italiji. Hrvate katolike u Münchenu prvi je počeo […]

Na čelu procesije mladi su nosili veliki „križ mladih“, a pratili su ih svećenici, đakoni, redovnice, djelatnici u pastoralnim službama, studenti, ministranti, gradski i državni dužnosnici, viteški redovi, predstavnici katoličkih vijeća, udruga i ostali vjernici njemačkih župa, kao i vjernici stranih katoličkih zajednica.

Katarina Stankić i Andrijana Čolina/HKŽ München

U procesiji iza hrvatske zastave i barjaka Hrvatske katoličke župe München koje su nosili članovi folklora fra Andrija Kačić Miošić sudjelovao je veliki broj hrvatskih vjernika predvođenih župnikom fra Petrom Klapežom, časnim sestrama Družbe sestara franjevki od Bezgrješne koje djeluju u HKŽ-u München te dušobrižnicima fra Edvardom Sokolom i fra Slavenom Čeko.

Hrvatska klapa iz Münchena osvojila međunarodno zlato

Klapa Croatia Hrvatske katoličke župe München osvojila je u petak zlato na 31. izdanju Međunarodnog natjecanja zborova u dvorani Auditoriuma Gran Guardia u Veroni. Riječ je o manifestaciji koja svake godine okupi desetke zborova iz raznih dijelova svijeta. Zborovi su tako imali priliku pokazati rezultat svoga rada u 20-minutnom programu. Nastupilo je 13 zborova, među […]

“Naša župa imala je čast predvoditi pjevanje na jednom od šest stajališta kamo je prolazila procesija. Pjevanje su animirali članovi zbora mladih Frame HKŽ-a München”, javili su iz ove hrvatske katoličke župe u Njemačkoj.