Mario Lalich

Nesvakidašnja izložba Hrvata iz SAD-a: Uvijek me privlačila estetika prirodnog propadanja

7. lipnja 2021. u 10:10

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Privatni album

Od 8. lipnja do 4. srpnja u zagrebačkoj Galeriji Josip Račić, publici će se predstaviti Mario Lalich, splitski fotograf koji je velik dio karijere ostvario u SAD-u.

Mlađi ste od 35 godina i želite režirati dramski tekst? Evo kako se možete prijaviti…

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske prvi put raspisuje Natječaj za izbor redatelja/ice do 35 godina koji/a će režirati prvonagrađeni dramski tekst „Zid“. Cilj natječaja je unaprjeđenje hrvatske suvremene drame, povećanje mogućnosti profesionalnoga angažmana mladih autora/autorica, jačanja hrvatskoga zajedništva te očuvanja hrvatske kulture i identiteta. […]

Ovaj umjetnik ideju za svoju izložbu ‘Tajni život napuštenih zidova’ dobio je tijekom karantene u Tučepima. Tada je, naime, fotografirao uzorke gljivica na zidovima na koje je nailazio dok je šetao sa svojim psom.

U autorskoj koncepciji Branka Franceschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, izložit će se fotografije koje prikazuju kretanje gljivica različitih boja, oblika i uzoraka po različitim umjetnim površinama, ili pak one koje u najvećoj mjeri pričaju priče o ljudima koji su postojali u tim prostorima.

Piknik u Wollongongu kao zahvala za pomoć stradalima od potresa

Kao znak zahvalnosti za skupljanje pomoći stradalima od potresa, u Hrvatskoj katoličkoj župi u Wollongongu u prošlu nedjelju organiziran je piknik. Okupljeni su mogli donirati Kruhu svetog Ante koji je naručio stambeni kontejner za Jozu Brkana iz Jajca. On, naime, živi u ruševnoj kući i bez krova. Vrijednost kontejnera je €10,500.00. Na pikniku se u […]

“Uvijek me privlačila estetika prirodnog propadanja, a gljivice su glavni protagonist tog procesa”, napisao je Lalić za katalog izložbe na kojoj se predstavlja sa 27 fotografija.

Franceschi je u tekstu o izložbi ustvrdio kako po Lalichevoj kratkoj, ali indikativnoj izjavi, realizam njegovih apstrakcija narativno se vezuje na tragove ljudskih života koji su jednom aktivno ispunjavali prostor i gradili podloge sada prepuštene postupnoj degradaciji i polaganom pretvaranju u prah iz kojeg su potekli.

Donosimo program 5. Dana Antuna Gustava Matoša

Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice od 10. do 13. lipnja 2021. organiziraju 5. Dane Antuna Gustava Matoša (Tovarnik-Vinkovci-Zagreb-Plavna-Beograd). U rodnom Tovarniku, 10. lipnja 2021. u 17 sati bit će polaganje vijenca kod biste ispred Osnovne škole Antuna Gustava Matoša. Istoga dana u Gradskoj knjižnici Vinkovci u 19 […]

“Lalicheva koloristička posveta najstarijem živućem organizmu na planetu koji je podjednako zaslužan za održavanje ljudskog života, kao i za njegovu propast i razgradnju, naposljetku se pretvorila u estetsko pitanje, pitanje zora, izbora, likovne kultiviranosti, tehničke vještine i produkcijske vizije”, dodao je.

Zbog epidemiološke situacije službenog otvorenja neće biti.