Negativni demografski trend

Novcem iz EU fondova država planira vratiti dijasporu

22. ožujka 2021. u 15:24

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: vlada.gov.hr

“Hrvatska će u sljedećih sedam godina maksimalno povlačiti novac iz europskih fondova i usmjeravati ga u manje razvijene dijelove zemlje kako bi se popravio standard građana i prekinulo iseljavanje u inozemstvo”, rekla je hrvatska ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak u intervjuu za Hinu.

Može li dijaspora preokrenuti negativne demografske trendove i riješiti problem s nedostatkom radne snage?

Državni tajnik Zvonko Milas i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić u utorak su potpisali Sporazum o suradnji. “Obje strane iskazale su spremnost za suradnjom na aktivnostima kojima se pridonosi unaprjeđenju poticajnog društvenog i gospodarskog okruženja te time i sveopćeg napretka Republike Hrvatske, a čija su osobita važna sastavnica i posebnost Hrvati izvan Republike […]

“Htjela bih da u ovom novom sedmogodišnjem razdoblju učinimo korak naprijed za najnerazvijenija područja i da vidimo ulaganja upravo u njih. Bila bih zadovoljna realizacijom operativnih programa koje sam osobno planirala, konkretno u Slavoniji, Baranji i Srijemu”, naglasila je Tramišak.

Ministrica ističe da EU fondovi mijenjaju Hrvatsku nabolje, u svim njezinim dijelovima.

“Voljela bih stoga da njihov utjecaj vidi svaki stanovnik Hrvatske, da se zaustavi negativni demografski trend i da se vrate stanovnici u krajeve iz kojih sada odlaze”, dodala je ministrica.

Višak neće propasti

Europska komisija kohezijskom politikom nastoji smanjiti razlike između razvijenih i nerazvijenih dijelova EU-a pa je Hrvatskoj u razdoblju od 2014. do 2020. godine bila stavila na raspolaganje 10,7 milijardi eura. Hrvatska je ugovarajući razne projekte premašila taj iznos dosegnuvši 115 posto njegove vrijednosti, čime je u samom vrhu EU-a zajedno s Irskom, Grčkom, Portugalom i Finskom. One su također dogovorile projekte za više novca nego im je odobreno.

Taj ugovoreni višak preći će u novo razdoblje koje je počelo 2021. i trajat će do 2027. godine.

Europska komisija je u listopadu poručila da je problem što u Hrvatskoj dugo traju javne nabave te što hrvatska administracija nameće korisnicima komplicirane procedure.

“Te procedure smo rasteretili i javno ih objavili u prosincu pa svaki korisnik zna kako će postupati tijelo koje mu provjerava trošak i aktivnosti. Pojednostavili smo i postupak nabave za poduzetnike. Sada su minimalni uvjeti”, naglasila je Tramišak.

Otkako je preuzela mjesto ministrice u kolovozu, kaže, isplaćeni iznos krajnjim korisnicima porastao je s 33 posto na 50 posto.

Hrvatskim nacionalnim manjinama na raspolaganju 5 milijuna kuna

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni natječaj za prijavu programa/projekata organizacija hrvatske nacionalne manjine u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2021. godinu. Na Javni natječaj mogu se javiti organizacije hrvatske nacionalne manjine (udruge, zaklade, ustanove, vjerske zajednice i ostale organizacije hrvatske nacionalne manjine) iz 12 europskih zemalja. Natječajna dokumentacija dostavlja […]

“Nastavit ćemo s dodatnim pojednostavljenjem procedura”, poručila je Tramišak, napomenuvši kako “nema zastoja u isplatama”.