Zagreb

Održan sastanak zbog obilježavanja komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta

12. travnja 2024. u 10:05

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Sabor.hr

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je pripremni sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog bleiburškog voda u svezi s obilježavanjem komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta.

Knjiga o ubojstvu franjevaca na Širokom Brijegu prevedena na engleski jezik

Englesko izdanje knjige povjesničara Hrvoja Mandića “Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću” (Herzegovinian Franciscan Province during and after the Second World War) objavila je zagrebačka nakladna kuća Despot infinitus. Recenzent knjige britanski povjesničar Robin Harris ocijenio je kako Mandić nudi analizu temeljenu na dubokom i opsežnom istraživanju tijekom niza godina kroz svu […]

Na sastanku su uime Hrvatske biskupske konferencije sudjelovali mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij te dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu HBK i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Među predstavnicima Počasnog bleiburškog voda bili su: zamjenik predsjednika Milan Kovač, počasni predsjednik Vice Vukojević i Tena Vujčić.

Sugovornici su razgovarali o obilježavanju 79. obljetnice Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta koja se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

Komemoracija s polaganjem vijenaca i molitvom koju će predvoditi vojni ordinarij mons. Jure Bogdan održat će se na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoju u subotu, 18. svibnja 2024. godine u 9.30 sati. Nakon toga predviđena je sveta misa u 12.15 sati koju će u Spomen-crkvi Muke Isusove u Macelju služiti zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski.

Hrvat iz Teksasa napravio film o hrvatskim braniteljima

Hrvatski filmski institut iz Teksasa objavio je novi dokumentarni uradak pod naslovom “Hrvatski branitelji iz Legrada”. Riječ je o plemenitoj Legradskoj družini, braći po oružju, koji su hrabro i iz ljubavi prema svojoj obitelji, svome narodu i svojoj Hrvatskoj domovini, stali u obranu i borili se za njenu slobodu i neovisnost, srčano ponudivši najviše i […]

Predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo je značaj dostojanstvenog obilježavanja ove velike tragedije hrvatskog naroda te iskazivanja dužnog pijeteta svim žrtvama.