vlč. Anto Pavlović

Pokopan svećenik koji je djelovao među Hrvatima u Kitcheneru i Ottawi

20. travnja 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Privatni album

Vlč. Anto Pavlović, umirovljeni svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije koji je preminuo 16. travnja u KBC-u Osijek, pokopan je u utorak na Gradskom groblju u Đakovu.

U 99. godini života preminuo poznati franjevac koji je djelovao među Hrvatima u Pittsburghu

U 99. godini života, 76. godini redovništva i 71. godini svećeničke službe, u Zagrebu je u petak preminuo fra Grgo Sikirić, redovnik i svećenik Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša. Rođen je 13. veljače 1925. u Bibinjama u brojnoj katoličkoj obitelji od oca Roka i majke Ane, rođene Šimunić. Nakon šestogodišnje osnovne škole u rodnome mjestu primljen […]

Sprovodne obrede predvodio je đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, u zajedništvu s vlč. Josipom Matanovićem i brojim drugim svećenicima. Na sprovodu su se okupili mnogi vjernici iz župa u kojima je službovao vlč. Pavlović te iz njegove rodne župe Sibinj i predstavnici Zajednice žrtvoslovnih udruga Osječko-baranjske županije.

Vlč. Anto Pavlović rođen je 19. lipnja 1953. u selu Miši, kraj Livna u Bosni i Hercegovini od oca Dane i majke Dragojke, rođ. Batinić. Ubrzo nakon njegova rođenja roditelji su došli u Slavoniju, u župu Sibinj, gdje je Anto pohađao i završio osnovnu školu.

Zatim je počeo gimnazijsko školovanje u malom sjemeništu najprije u Zagrebu na Šalati te u Đakovu gdje je maturirao 1972. godine. Slijedilo je vrijeme vojnoga roka u Varaždinu i Zagrebu, nakon kojega je započeo filozofsko-teološki studij u Đakovu (1973. – 1978.).

Preminuo franjevac koji je djelovao među Hrvatima u Njemačkoj i Švicarskoj

Fra Milan Lončar preminuo je 31. siječnja u 79. godini života i 53. godini svećenstva, u Franjevačkom samostanu na Humcu. Rođen je 25. srpnja 1944. u Vinjanima kraj Posušja. Studij filozofije i teologiju pohađao je u Sarajevu na Franjevačkoj teologiji. Nakon toga, školovanje je nastavio u Königsteinu u Njemačkoj. Postdiplomski studij završio je na Institutu […]

Na svetkovinu Petrova 29. lipnja 1978. biskup Ćiril Kos zaredio ga je za svećenika. Slijedi jedan dugi niz njegovih pastoralnih službi kroz 37 godina: najprije je bio duhovni pomoćnik u središnjoj župi u Vinkovcima (1978./79.), zatim u Tvrđi u Osijeku (1979./80.) te u Malom Parizu u Slavonskom Brodu (1980./83.).

Slijede samostalne pastoralne službe: župni upravitelj u Bilju (1983./87.), nakon čega dvije godine djeluje kao pastoralni pomoćnik u Kitcheneru u Kanadi (1987./89.). Vratio se u domovinu i postao župnikom u Šumeću i Kaniži (1989./93.), nakon čega se ponovno vratio u Kanadu, kao voditelj hrvatske župe u Ottawi (1993. – 2000.). Nakon sedmogodišnje službe u Kanadi počeo je niz župničkih službi u domaćoj biskupiji: najprije u Babinoj Gredi (2000./2003.), zatim u Slobodnici (2003./07.) i na Koloniji u Slavonskom Brodu (2007./11.), najposlije u Brodskom Varošu (2011./15.).

Zbog zdravstvenih tegoba zamolio je prestanak župničke službe te je od ljeta 2015. umirovljen. Najprije je boravio u župnom domu u Brodskom Vinogorju, a od 2016. bio je član zajednice Svećeničkoga doma u Đakovu. Uz župničku službu prihvaćao je i druge službe u dekanatima u kojima je djelovao.

Preminuo prvi voditelj hrvatske katoličke župe u Mississaugi

Mons. Ivica Kecerin, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije, preminuo je nakon duge i teške bolesti u nedjelju u Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu, u 86. godini života i 60. godini svećeništva. Ivica Kecerin rođen je 12. srpnja 1937. godine u Zagrebu u obitelji oca Valenta i majke Barice rođ. Sertić. Prvi razred osnovne škole pohađao […]

U dva mandata bio je i član Prezbiterskoga vijeća, najprije kao predstavnik Slavonskobrodskoga dekanata, a zatim predstavnik zajednice umirovljenih svećenika. Svećenički ga je poziv zarana prožeo te poveo njegov životni hod. Za mladomisničko geslo uzeo je riječi sv. Majke Terezije iz Kalkute: Učinimo i mi nešto lijepo za Boga.