Croatica

Predstavljena prva elektronička informacijska platforma na hrvatskom jeziku u Makedoniji

28. veljače 2022. u 0:06

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Makedonsko-hrvatsko društvo

Makedonsko-hrvatsko društvo u Skopju održalo je tribinu na temu “Digitalizacija hrvatske kulturne baštine”, s posebnim osvrtom na iskustva i modalitete zaštite te promocije jezika i kulture, kao i mogućnosti digitalnog povezivanja udruga.

Donacija Zajednici Hrvata u Sjevernoj Makedoniji

Bujar Osmani, ministar vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije i Nevenka Kostovska, predsjednica Građanske udruge “Zajednica Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji”, potpisali su ugovor o donaciji u svrhu potpore aktivnostima Udruge. Iznos od 1,2 milijuna dinara (oko 145 tisuća kuna) udruga će utrošiti za financiranje ljetne škole učenja hrvatskog jezika, izdavanje časopisa “Hrvatska riječ”, kao i […]

U drugom dijelu programa promovirana je prva elektronička informacijska platforma na hrvatskom jeziku u Makedoniji pod nazivom “Croatica”.

Prisutnima su se obratili Robert Alagjozovski, aktualni Vladin koordinator za interkulturalizam i bivši ministar kulture, Ljerka Toth Naumova, spisateljica i prevoditeljica, m-r Simona Ristovska, autorica prve knjige za istaknute iseljenike “Put do uspjeha” i glasnogovornica Agencije za iseljeništvo te predsjednik MHD-a Nediljko Romac.

Milas: Vidljivi su pomaci u zaštiti i promoviranju manjinskih prava

Jučer je u Skopju održana Peta sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije. Na sjednici se raspravljalo o obostranoj zaštiti manjina i aktualnim pitanjima položaja hrvatske, odnosno makedonske manjine, koje žive u dvama državama, a razmotrila se i provedba preporuka donesenih na prethodnoj sjednici u Zagrebu. Pandemija […]

Tijekom predstavljanja platforme www.croatica.mk, moderator Marko Vidaček istaknuo je kako je njezina svrha omogućiti centraliziran i ažuran pristup svim informacijama i aktivnostima hrvatskih udruga u Makedoniji, ponuditi posjetiteljima različite informativne i edukativne sadržaje vezane uz Hrvate u toj zemlji, ali i informirati ih o najvažnijim događajima u Hrvatskoj.

Vidaček je pozvao hrvatske udruge na još aktivniju suradnju u pogledu digitalizacije kao i mogućnosti korištenja platforme.

Tko su Rac-Hrvati, Skjavuni, Hati, Štoji, Poljanci, Doljanci Međimurci…?

„Subetnički identiteti hrvatskih manjinskih zajednica – između tradicije i sredstva asimilacije“ tema je ovogodišnjeg stručnog skupa Hrvatske matice iseljenika koji svake godine tematizira određeni segment života hrvatskih manjinskih zajednica u Austriji, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji. U tom smislu 26. Forum hrvatskih manjina planira dati odgovore na sljedeća pitanja: […]

Na događaju je istaknuta i simbolika prostora (predsjedničkog ureda), imajući u vidu aktivnu ulogu i doprinos bivšeg predsjednika Borisa Trajkovskog koji je 1993. godine zajedno s makedonskim intelektualcima osnovao Makedonsko-hrvatsko društvo u Skopju.