Zagreb

Projektima od interesa za Hrvate izvan RH ovaj put na raspolaganju čak milijun eura!

6. veljače 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

U cilju promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva, kao i pomoć ugroženim pojedincima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske i ugroženim pojedincima – povratnicima/useljenicima iz hrvatskog iseljeništva/dijaspore, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je 1. Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2024. godinu.

Župa sv. Križa u Hamiltonu proslavila Stepinčevo: Bog ne trpi one koji miruju, a predodređeni su za borbu

Župa sv. Križa u Hamiltonu svečanim euharistijskim slavljem proslavila je jedan od najznačajnijih spomendana – blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Stepinčevo je proslavljeno od 1. do 4. veljače, tjedan prije nego što se spomen obilježava u domovini, a čemu je razlog specifična pastoralna situacija hrvatskih vjernika u kanadskom Ontariju. Proslava je započela pripravom koju je […]

Prijava projekata se obvezno podnosi u elektroničkom i papirnatom obliku. Prije nego se e-prijavni obrazac konačno spremi i pošalje putem ove poveznice potrebno je preuzeti prilog Izjava prijavitelja o točnosti podataka za neprofitne organizacije (A-kategorija), Izjava prijavitelja o točnosti podataka za fizičke osobe (B-kategorija), Izjava prijavitelja o točnosti podataka za ugrožene pojedince pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske (C-kategorija), Izjava prijavitelja o točnosti podataka za ugrožene pojedince – povratnike/useljenike iz hrvatskog iseljeništva/dijaspore (D-kategorija), ispisati te ovjeriti potpisom (osobe ovlaštene za zastupanje neprofitne organizacije/fizičke osobe/ugroženog pojedinca) i pečatom (ovjeravaju neprofitne organizacije). Potpisani i ovjereni (ako je primjenjivo) dokument potrebno je učitati u sustav, a izvornik istoga pripremiti za slanje sukladno uputi niže.

Neprofitne organizacije u papirnatom obliku putem pošte dostavljaju ovjerenu Izjavu prijavitelja o točnosti podataka za neprofitne organizacije (A-kategoriju) zajedno s uvjerenjem nadležnog suda, ne starijim od šest mjeseci, da se ne vodi kazneni postupak protiv osobe ovlaštene za zastupanje organizacije, i/ili potvrdu da osoba ovlaštena za zastupanje organizacije nije pravomoćno osuđena za počinjenje kaznenog djela (izvornik ili njegova ovjerena preslika).

Fizičke osobe u papirnatom obliku putem pošte dostavljaju vlastoručno potpisanu Izjavu prijavitelja o točnosti podataka za fizičku osobu (B-kategoriju) zajedno s uvjerenjem nadležnog suda, ne starijim od šest mjeseci, da se ne vodi kazneni postupak protiv fizičke osobe i/ili potvrdu da fizička osoba nije pravomoćno osuđena za počinjenje kaznenog djela (izvornik ili njegova ovjerena preslika).

Festa sv. Vlaha proslavljena u Bruxellesu

Proslava Feste sv. Vlaha upriličena je u nedjelju već deseti put u Bruxellesu, a organizirali su je Ogranak Matice hrvatske Bruxelles i Dubrovačko-neretvanska županija. Festa je otvorena ispred katedrale Sv. Mihaela i Gudule. Ovogodišnji festanjuli Nikola Kusovac i Mišela Malohodžić pročitali su proglas Feste kojeg su prethodno pripremili organizatori te su puštene golubice kao simboli […]

Ugroženi pojedinci – pripadnici hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske u papirnatom obliku putem pošte dostavljaju vlastoručno potpisanu Izjavu prijavitelja o točnosti podataka za ugrožene pojedince pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske (C-kategoriju) zajedno s uvjerenjem nadležnog suda, ne starijim od šest mjeseci, da se ne vodi kazneni postupak protiv prijavitelja i/ili potvrdu da prijavitelj nije pravomoćno osuđen za počinjenje kaznenog djela (izvornik ili njegova ovjerena preslika).

Ugroženi pojedinci – povratnici/useljenici iz hrvatskog iseljeništva/dijaspore u papirnatom obliku putem pošte dostavljaju vlastoručno potpisanu Izjavu prijavitelja o točnosti podataka za ugrožene pojedince – povratnike/useljenike iz hrvatskog iseljeništva/dijaspore (D-kategoriju) zajedno s uvjerenjem nadležnog suda, ne starijim od šest mjeseci, da se ne vodi kazneni postupak protiv prijavitelja i/ili potvrdu da prijavitelj nije pravomoćno osuđen za počinjenje kaznenog djela (izvornik ili njegova ovjerena preslika).

Svu ostalu traženu dokumentaciju potrebno je učitati u sustav, prije nego se e-prijavni obrazac konačno spremi i pošalje putem računalnog sustava.

Više od šest tisuća srca kucalo je u subotu za Ugandu

U subotu je u Splitu, u prepunoj velikoj dvorani Gripe, održan veliki koncert “Srce za Ugandu”, s plemenitim ciljem izgradnje nove misije u Ugandi. Koncert je okupio brojne poznate izvođače duhovne glazbe, Vanessu Mioč, fra Marina Karačića, sestre Palić, sestre Ramljak, zbor Mihovil, a pridružili su im se i Dražen Zečić i klapa Cambi koja […]

Upute za popunjavanje e-prijavnog obrasca kao i popratni obrasci i izjave dostupni su na ovoj poveznici. Rok za podnošenje prijava u elektroničkom i papirnatom obliku je do 6. ožujka 2024. godine.