Hrvati u Češkoj

Proslavljena 20. obljetnica društva u Břeclavu i promocija CD-a

10. studenoga 2022. u 8:56

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Češkoj Republici

U gradu Břeclavu u Južnoj Moravskoj živi i djeluje hrvatska manjina moravskih Hrvata koja je naselila ove prostore 1533. godine, o čemu svjedoči i spomenik njihovom dolasku na jednom od gradskih trgova.

Dobri ljudi u Češkoj skupili 150 tisuća kuna

Češko-hrvatsko društvo iz Praga i Udruga Lastavica prikupili su 150 tisuća kuna za stradale od potresa na Banovini. Donacije su skupili za sedam teško stradalih obitelji i troje samaca. Kako je rekla predsjednica Češko-hrvatskog društva Ivana Tichá, odmah nakon potresa koji je 29. prosinca 2020. teško pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, ove dvije udruge iz Praga […]

Dva prvotna hrvatska naselja Charvátská Nová Ves i Poštorná danas su dio samog grada Břeclava, a izdvojeno je samo naselje Hlohovec. Moravski Hrvati iz Břeclava i okolice kulturološki su vezani uz moravski prostor.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Češkoj Republici

Nedavno svečano izdavanje CD-a “Ked zpivaju Charvatčane” dodatno je obogaćeno i obilježavanjem 20. obljetnice postojanja slovačkog kružoka imenom Charvatčané (što je ime za Hrvate). Cjelovečernji program u breclavskoj Sokolovni sastojao se od nastupa članova društva uključujući i najmlađi podmladak.

Najveća godišnja proslava na kojoj se tradicionalno okupljaju moravski Hrvati i gradišćanski Hrvati

U organizaciji moravskih Hrvata u Jevišovki je početkom rujna 2022. održan Kiritof, najveća godišnja proslava na kojoj se tradicionalno okupljaju moravski Hrvati iz svih dijelova Češke, a pridružuju im se i gradišćanski Hrvati iz susjednih zemalja, Austrije i Slovačke. Kiritof je mjesto susreta gradišćanskih Hrvata koji se već više od četvrt stoljeća organizira prve nedjelje […]

Uz predstavnike donatora, kume CD-u bile su bivša češka ministrica financija Allena Schillerova i hrvatska veleposlanica Ljiljana Pancirov. Čestitke za uspješan koncert upućuju se novom-starom gradonačelniku Breclava, članovima društva Charvatčana te posebno voditelju Charvatčana Martinu Radkoviću.