Koprivnica

Tri desetljeća hrvatskog folklora

3. siječnja 2024. u 11:52

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

U Koprivnici danas počinje 30. Zimska škola hrvatskog folklora i trajat će do 12. siječnja. Zimska škola hrvatskog folklora 2024. predstavlja ples, nošnje, pjesmu i glazbala (tambure i tradicijska) hrvatskoga panonskog područja.

Folkloraši HKM-a Köln nastupili na 29. Folklorijadi kod Frankfurta

Folkloraši iz Hrvatske katoličke misije Köln krenuli su u subotu s folklornom skupinom “Adria” iz Duisburga autobusom do Heusenstamma kod Frankfurta, kako bi sudjelovali na 29. Folklorijadi. Putem ih je pratila i ekipa HRT-a koja priprema dokumentarni film o hrvatskim folklornim skupinama u Njemačkoj. Uz molitvu, pjesmu i veselje put je prošao u tren oka. […]

Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, umjetničkog voditelja FA Linđo iz Dubrovnika, Odjel tambura vodi Tibor Bün, poznati tamburaški voditelj iz Varaždina. Za Odjel tradicijskih glazbala zadužen je glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala iz Garešnice. Gost predavač je glazbeni skladatelj maestro Siniša Leopold.

Uz njih će tijekom škole predavati i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi, kao i renomirani istraživači hrvatskoga folklora: Goran Knežević, Slavica Moslavac, Ivan i Ana Zlatunić, Vedran Vidović, Katica Tomac, Márk Jeránt, Katarina Horvatović i Kristina Benko Markovica, uz suradnju glazbenih korepetitora Lane Moslavac i Antuna Kotteka, te asistenata, vrsnih umjetnika i folklorista, Filipa Martinića, Martina Durbeka i Adriana Josića.

Škola hrvatskog folklora temelji se na znanstveno-stručnom programu koji je postavio 1964. godine uvaženi hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreologije dr. sc. Ivan Ivančan. Program se kontinuirano nadograđivao i prilagođavao novim spoznajama i trendovima, a današnji programski voditelj Andrija Ivančan ugradio je suvremene trendove plesne edukacije i sve elemente potrebne za školovanje voditelja folklornih skupina, kao što je i maestro Siniša Leopold napravio za program namijenjen voditeljima tamburaških sastava.

Koprivnica: Zimska škola hrvatskog folklora okupila više od 70 sudionika

U Koprivnici je završena ovogodišnja Zimska škola hrvatskog folklora, koja je od 2. do 10. siječnja okupila više od 70 sudionika. “Kroz ovaj projekt ostvaruju se naši važni ciljevi: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatskog identiteta kroz tradicijsku kulturu u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine, u hrvatskim manjinskim zajednicama te kod Hrvata Bosne […]

Putem ovog programa ostvaruju se i važni ciljevi organizatora Hrvatske matice iseljenika: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture te hrvatskog nacionalnog i etničkog identiteta u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine i kod Hrvata u Bosni i Hercegovini.