Hrvatska arhitektura

U Tetovu održana izložba Hrvatska kroz vrijeme. Najmlađi sudionik imao osam godina

6. ožujka 2023. u 16:09

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: croatica.mk

Makedonsko-hrvatsko društvo u petak je u Umjetničkoj galeriji u Tetovu drugi put organiziralo izložbu “Hrvatska kroz vrijeme”, čijih je 40 radova rezultat likovne radionice Slavča Maksimovskog i brojnih sudionika. Događaj su otvorili veleposlanica Republike Hrvatske Nives Tiganj i voditelj radionice Slavčo Maksimovski.

U Tetovu prvi put izvedena predstava na hrvatskom jeziku

Kazališna predstava “Više sreće drugi put” teatra ZAmKa, koja je izvedena u petak – na isti dan kada je osnovano Makedonsko-hrvatsko društvo u Tetovu prije 20 godina, izazvala je veliki interes javnosti. Dvorana Doma ARM (Muzej Tetovskog kraja) pokazala se nedovoljnom da okupi sve zainteresirane i ljubitelje kazališta. Ovo je bio prvi put da je […]

Oko 25-ero sudionika u proteklom je razdoblju obrađivalo temu Hrvatske kojom je kao i do sada dominirala hrvatska arhitektura, a prvi je put predstavljeno desetak slika s narodnim hrvatskim nošnjama. Najmlađi sudionik imao je osam godina.

croatica.mk

Marko Vidaček podsjetio je na značajne osobe i događaje kada su u pitanju Tetovo i Hrvatska…

„Prije nešto više od 100 godina, s likovne akademije u Pragu, dubrovački slikar Niko Miljan došao je u Tetovo kao gimnazijski profesor. Slika pod nazivom “Pazarni dan u Tetovu” datira iz iste godine. O životu u Tetovu, o tetovskom naselju Dva Bresta i o središtu grada iz 20-ih godina prošlog stoljeća, živopisan i autentičan pregled dobivamo iz dvije objavljene bakrorezne slike – hrvatskog likovnog umjetnika Tomislava Krizmana. Još tridesetih godina prošlog stoljeća u Tetovu je kao profesor crtanja radio Josip Bužan koji je znanje i obrazovanje stečeno u Veneciji s ljubavlju prenosio budućim naraštajima, o čemu svjedoče priznanja i novinarski članci iz tog vremena. A upravo 1930. godine tetovska publika imala je rijetku priliku prisustvovati izložbi slavnog hrvatskog slikara Joze Bužana, brata tetovskog profesora Josipa“, rekao je Marko Vidaček, tajnik društva.

croatica.mk

Izložbu je posjetio i Biljal Kasami, gradonačelnik općine Tetovo, predstavnici Umjetničke galerije – Hamam Tetovo, članovi i suradnici MHD-a, kao i veliki broj građana. Događaj je obogatio i nastup gitarista Stefana Volchevskog s izvedbom hrvatskih i klasičnih pjesama.

Mladi Hrvati iz Makedonije organizirali prvu CRO Akademiju

Od 25. do 27. studenog na Popovoj Šapci (Šar Planina) prvi puta je u organizaciji Hrvatskog foruma organizirana CRO Akademija na kojoj je sudjelovalo 30-ak sudionika iz četiri makedonska grada, kao i gosti iz koprivničke gimnazije „Fran Galović“. “Ovo događanje bilo je prvi susret takve vrste, a cilj je bio međusobno povezivanje i uključivanje mladih […]

Prva značajnija radionica i izložba, kao sasvim spontana ideja, održana je 2021. godine i već je tada zabilježila odlične rezultate, javilo je Makedonsko-hrvatsko društvo.

croatica.mk