Zbog zdravstvenih razloga

Vinko Sabljo podnio ostavku u Hrvatskom svjetskom kongresu

23. siječnja 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Facebook

Vinko Sabljo, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, zbog zdravstvenih razloga podnio je ostavku na čelno mjesto te hrvatske krovne udruge u svijetu.

Otvorene prijave za V. Hrvatske svjetske igre

U organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa i Organizatora bez granica, u srpnju sljedeće godine u Zagrebu će održati V. Hrvatske svjetske igre. Riječ je o amaterskom sportskom natjecanju na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta, predstavljajući zemlju u kojoj žive. Na događaju mogu sudjelovati natjecatelji koji imaju hrvatske korijene, neovisno o državljanstvu, vjeroispovijesti, […]

“Kako mi se zdravstveno stanje pogoršalo, primoran sam 1. ožujka 2023. godine odstupiti sa svih dužnosti Hrvatskog svjetskog kongresa. Ostavku podnosim ne radosnog srca već silom prilika, odnosno neprilika. U svojim mogućnostima i po potrebi stojim savjetodavno na raspolaganju. Što se tiče HSK Švicarske i Lihtenštajna ostat ću u Izvršnom odboru i privesti kraju započete projekte”, napisao je Vinko Sabljo.

Prema Statutu HSK, glavni tajnik Igor Lacković preuzet će dužnost predsjednika do Godišnje skupštine.

Vinko Sabljo rođen je u Poklečanima-Rakitno, a u Švicarskoj živi od 1973. godine. Završio je višu medicinsku i visoku školu za organizaciju posla te studij poslovne ekonomije u Švicarskoj, a u Zagrebu, Diplomatsku akademiju.

Napustila Švicarsku pa pokrenula posao u Hrvatskoj: Žao mi je što mladi odlaze iz domovine. U Njemačkoj žive u lošim uvjetima

Iz bankarskog svijeta Švicarske Milena Debrunner preselila se prije pet godina na romantični Krk i ostvarila svoj san. Vlasnica obrta Lola Dream i romantičnog Bed & Breakfast apartmana u staroj krčkoj jezgri godinama je radila u jednoj od vodećih banaka u Švicarskoj, no ostvarila je svoj san preselivši se u Hrvatsku i pokrenuvši obrt za […]

Najprije je radio u Općinskoj bolnici Altstätten, a zatim i u Kantonalnoj bolnici Spital Grabs. Bavio se diplomatskim radom za hrvatsku od 1998. do 2001. kao djelatnik u Generalnom konzulatu RH u Zürichu kao konzul savjetnik. Po završetku diplomatskog posla, do odlaska u mirovinu, bio je ravnatelj stručne službe i zamjenik direktora Doma za stare i nemoćne osobe u Churwaldenu.

Politički se aktivirao 1993. godine kao suosnivač HSK – Hrvatskog svjetskog kongresa, a do 2007. godine predsjednik je za Europu. U tom razdoblju je i tajnik za iseljeništvo u Hrvatskoj demokratskoj zajednici i glavni tajnik HSK-a te od 2016. predsjednik. Od 2017. je glavni koordinator za Hrvatske svjetske igre u Zagrebu u organizaciji HSK.

Na humanitarnom polju dao je značajan doprinos kao koordinator izgradnje Doma Hrvatskih branitelja u Vukovaru. Prikupljao je pomoć za gradnju Franjevačke crkve u Mostaru, Tolisi, Posušju i Borovu Naselju. Bio je koordinator više od 15 Humanitarnih koncerata „Sve za Hrvatsku i Herceg Bosnu“, ugostivši skoro svu poznatiju glazbenu scenu iz domovine.

Životne zgode od rodne hercegovačke sredine, preko Švicarske do New Yorka

Knjigu Šimuna Šite Ćorića „S Bogom je lako, ljudi su problem, Priče iz mojih američkih godina“ nedavno su objavili Fram-Ziral iz Mostara i HKZ Hrvatsko slovo iz Zagreba. Među lijepo ilustriranim koricama knjige, koja opseže više od 460 stranica, sabrano je 85 priča koje su zbog preglednosti poredane kronološki i podijeljene u osam simbolično naslovljenih […]

Tijekom Domovinskog rata bio jedan od glavnih aktera specijalne pomoći koja je iz Švicarske stizala domovini. Ponosni je nositelj Spomenice Domovinskog rata za aktivnosti od 1990. do 1992., Reda Hrvatskog pletera i Reda Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske.