Dinarska područja

Zimska škola hrvatskoga folklora počinje ovaj vikend. Evo koje pjesme i plesovi se mogu naučiti

27. siječnja 2021. u 14:09

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Zimska škola hrvatskoga folklora – Dinarska zona bit će organizirana 30. i 31. siječnja te 6. i 7. veljače 2021. putem ZOOM platforme.

Dobri ljudi u Češkoj skupili 150 tisuća kuna

Češko-hrvatsko društvo iz Praga i Udruga Lastavica prikupili su 150 tisuća kuna za stradale od potresa na Banovini. Donacije su skupili za sedam teško stradalih obitelji i troje samaca. Kako je rekla predsjednica Češko-hrvatskog društva Ivana Tichá, odmah nakon potresa koji je 29. prosinca 2020. teško pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, ove dvije udruge iz Praga […]

Na Zimskoj školi folklora podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga DINARSKOG PODRUČJA, odnosno narodni plesovi podvelebitskog kanala i otoka Paga, Ravnih kotara i Bukovice, zadarskog priobalja, otoka Pašmana, Ugljana i Dugog otoka, šibensko-primoštenske Zagore, priobalja i otoka, Drniške i Sinjske krajine i Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve.

Predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, a plesovi im pripadaju dinarskome području: sjeverne Hercegovine, Završja, Kupresa te zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja. Uz to, jedno posebno predavanje bit će posvećeno dječjem folkloru, učit će se i o narodnim nošnjama i pjesmama dinarskoga područja, plesnom pismu (kinetografija), scenskoj primjeni folklora te metodologiji rada s izvornim seoskim folklornim grupama i reproduktivnim ansamblima, javlja Hrvatska matica iseljenika.

Škola je namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih kulturno-umjetničkih društava, folklornih i tamburaških skupina. Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963.), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Predavanja će održati hrvatski folklorni i glazbeni stručnjaci: Miroslav Šilić, Goran Knežević, Nenad Milin, Vidoslav Bagur, Kristina Benko Markovica, Katarina Medarić, Tibor Bün te Vjekoslav Martinić.

Zagrebačka zračna luka omogućila testiranje na koronavirus

Od 23. siječnja 2021., zbog restrikcija nizozemske vlade za ulazak u Nizozemsku, u Zračnoj luci Franjo Tuđman moguće je obaviti brza antigen testiranja za putnike na letu za Amsterdam. Testno mjesto nalazi se na 2. katu putničkog terminala i bit će otvoreno od 5 sati do zatvaranja leta za Amsterdam. Iz zračne luke mole putnike […]

Hrvati izvan Republike Hrvatske koji su članovi hrvatskih kulturno-umjetničkih društava oslobođeni su plaćanja školarine. Prijave su zatvorene 18. siječnja 2021.