Program

Župnu duhovnu obnovu u Salzburgu održat će fra Mario Knezović

8. rujna 2023. u 14:31

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Privatni album

Povodom 75. godišnjice Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu, od 29. rujna do 1. listopada u toj hrvatskoj zajednici bit će održana duhovna obnova koju će predvoditi fra Mario Knezović iz Kočerina.

Hrvatima u Salzburgu predstavljene dvije zanimljive knjige

U dvorani Hrvatske katoličke župe blaženog Alojzija Stepinca u Salzburgu u petak su promovirane knjige „Kad dodirneš dno“ i „Mala Dolores“, autora Josipa Tripovića iz Herceg Novog. Program promocije vodila je nastavnica Mirjana Kukavica koja je sa svojim kolegama, nastavnicima Hrvatske dopunske škole u Salzburgu, Katom Jelušić i Ivanom Vincetićem, bila i organizator ove promocije. […]

U petak 29. rujna u 17 sati bit će nagovor, sveta misa uslijedit će u 18.30 sati, a program tog dana završit će klanjanjem. Za sljedeći dan najavljeno je hodočašće u Maria Stein, ispovijed će biti u 14 sati, dok će se sveta misa slaviti sat vremena poslije. U nedjelju će sveta misa u Salzburgu biti slavljena u 11 sati, a u Radstadtu u 15 sati.

Fra Mario Knezović rođen je 1973. u Posušju. U Franjevački red stupio je 1993. na Humcu. Diplomski i poslijediplomski (doktorski) studij pohađao je na Sveučilištima u Zagrebu i Mostaru. Osim teologije i filozofije uže znanstveno područje studiranja su mu novinarstvo, političke znanosti i komunikologija.

Tijekom studija bio je jedan od osnivača Zavičajnoga kuba hercegovačkih studenata u Zagrebu te je potaknuo izdavanje studentskoga časopisa Moj kamen i bio prvi njegov urednik.

Hrvati u Salzburgu prikupili gotovo 10 tisuća eura za stradale od potresa u Turskoj i Siriji

Budući da nije mogao prisustvovati misnom slavlju na samo Stepinčevo, Hrvatsku katoličku župu bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu u nedjelju je posjetio Landeshaptmann dr. Wilfried Haslauer. U svom govoru nadovezao se na riječi naviještenog Evanđelja, kao i na propovijed župnika te progovorio o važnosti opraštanja i pomirenja. Čestitao je hrvatskoj zajednici koja živi u Pokrajini […]

Za đakona je zaređen 1999. u Detroitu – Troy (SAD), godinu đakonata proveo je u New Yorku, a svećeničko ređenje imao je 2000. u Chicagu (SAD). Mladu misu proslavio je 2000. i zatim djelovao u Mostaru: u župi i samostanu Sv. Petra i Pavla te kao vjeroučitelj u Srednjoj medicinskoj školi.

Od 2000. do 2004. bio je tajnik Konferencije viših redovničkih poglavara Bosne i Hercegovine, a ravnateljem Informativnoga centra Mir Međugorje i glavnim urednikom Radijske postao je 2001. U toj službi ostao je do 2005.

Od 2005. do 2013. bio je župni vikar, voditelj Frame i srednjoškolski vjeroučitelj u Posušju, a zatim je prihvatio službu župnika u Kočerinu gdje djeluje i danas.

Salzburg: Posjet bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije

Prošlog vikenda Salzburg su posjetili bogoslovi Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene djevice Marije. Predvođeni svojim odgojiteljem fra Josipom Serđom Ćavarom, bogoslovi su pjevanjem uveličali nedjeljno misno slavlje. U propovijedi je fra Serđo, tumačeći dnevna čitanja, pojasnio istinsko značenje Dobrog pastira koji “nije pastir koji ide iza ovaca, već ispred njih, pastir kojeg ovce slijede i […]

Kao autor i suautor sudjeluje u nekoliko knjiga, produkcijskih i multimedijalnih uradaka. Piše u nekoliko časopisa te surađuje s više medija u domovini i svijetu. Uređuje i vodi neke od emisija Radijske postaje Mir Međugorje, među kojima se posebno ističe Agape. Suradnik je vjerskoga programa Naše TV i Laudato TV, kolumnist Naših ognjišta i Glasnika mira. Urednik je internet portala fratar.net. Povremeno održava seminare, predavanja i duhovne obnove u domovini i svijetu.