Tečaj hrvatskog jezika

Bošnjak: S jednakim uzbuđenjem iščekujemo susret s novih 13 polaznika

11. ožujka 2021. u 14:14

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Hrvatska matica iseljenika, Sveučilište u Zagrebu i Sveučilišni računski centar Srce obilježili su 8. ožujka desetu godinu zajedničkog projekta – Hrvatskog internetskog tečaja HiT-1. Naime, u ožujku 2011. započelo se s probnim radom prvog sveučilišnog online tečaja hrvatskoga kao inog jezika HiT-1. Tečaj je završio vrlo uspješno te se nastavio održavati dvaput godišnje u proljetnom i jesenskom semestru. U ovih deset godina pohađalo ga je 226 polaznika iz 50 zemalja diljem svijeta.

Lektorica hrvatskog jezika o životu u Lisabonu: Zimi je toplije vani nego unutra

Kolega lektor Robert Bebek, ujedno i moj prethodnik u glavnom gradu Portugala, u jednom je intervjuu rekao da lektori u svakoj od zemalja u kojima se zateknu presvlače svoju zmijsku košuljicu, dobiju nove adrese, isprave i hodograme. S obzirom na to da Portugal nije prva zemlja u kojoj sam se našla predajući hrvatski jezik, uviđam […]

Ovogodišnji je proljetni ciklus upisalo 13 polaznika koji će tečaj pratiti iz svojih domova u Argentini, Australiji, Boliviji, Čileu, Hrvatskoj, Malti, Peruu, Sjedinjenim Američkim Državama. Među njima je i petero stipendista Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Hrvatski internetski tečaj HiT-1 sastoji se od sedam nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana, u čemu im pomažu iskusni lektori: Marija Bošnjak, prof., dr. sc. Maša Musulin i dr. sc. Zrinka Kolaković. Nastava je interaktivna, a pristup učenju jezika individualiziran, što znači da se sadržaj prilagođava potrebama i mogućnostima svakoga pojedinca. Tečaj se provodi putem sustava za e-učenje, a uključuje i obvezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype) kada polaznici imaju priliku razgovarati s e-lektorima, izvornim govornicima hrvatskoga.

Počeo Mjesec hrvatskoga jezika. Najavljeno i zanimljivo predavanje o podrijetlu osobnih imena

U nedjelju je počeo Mjesec hrvatskoga jezika. Tim povodom, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje poziva na “Sat hrvatskoga jezika u Institutu”. Mjesec hrvatskoga jezika počinje 21. veljače, a završava 17. ožujka. Riječ je o manifestaciji koju uokviruju Međunarodni dan materinskoga jezika (koji je proglasio UNESCO 1999. godine) i dan objave znamenite Deklaracije o nazivu […]

Upravo nastava uživo, uz zanimljiv i raznovrsni sadržaj u e-sustavu namijenjen samostalnom radu polaznika, ovaj tečaj čini posebnim i jedinstvenim. Naime, e-lektorice pomoću Skypea razgovaraju dvaput tjedno sa svakim polaznikom. Kako se radi o zemljama gotovo svih vremenskih zona u odnosu na hrvatsko vrijeme, organizacija i provođenje nastave uživo zahtijeva veliku profesionalnost i fleksibilnost lektorica. Polaznici upravo ovu činjenicu, uz srdačnost i susretljivost lektorica, posebno ističu u svome završnome vrednovanju, a postotak odustajanja na HIT-u je vrlo malen.

“Ne mogu vjerovati da je već prošlo deset godina od prvog probnog tečaja kada smo kolegica Lidija Cvikić i ja s velikim uzbuđenjem iščekivale susret s prvih sedmero polaznika. Hoće li sve funkcionirati u e-sustavu? Kako će izgledati nastava uživo pomoću Skypea? Kakvi će biti rezultati? Hoće li polaznici biti zadovoljni? Bilo je puno upitnika iznad naših glava tu neprospavanu noć prije službenoga početka, ali nam je već nakon prvoga semestra bilo jasno da smo napravili nešto jako korisno i učinkovito, a to se potvrdilo i svih ovih godina. No, i sada nakon više od 20 semestara i više od 5400 odrađenih sati individualne nastave s jednakim uzbuđenjem iščekujemo susret s novih 13 polaznika”, izjavila je Marija Bošnjak, glavna e-lektorica tečaja, ujedno i jedna od autorica e-tečaja koja upravo priprema doktorat na temu HiT-a.

Dodijeljena 141 stipendija za učenje hrvatskog jezika

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodijelio je za ljetni semestar akademske godine 2020./2021. ukupno 141 stipendiju za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj. Stipendije se dodjeljuju s ciljem upoznavanja i njegovanja hrvatske kulture i nacionalnog identiteta te jačeg povezivanja i suradnje s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima. Nastava će se održavati na […]

Proljetni HiT-1 traje do 30. svibnja, a jesenski tečaj planiran je od 13. rujna do 5. prosinca 2021. (prijave do 3. rujna 2021.).

Lada Kanajet Šimić, Hrvatska matica iseljenika