Lakše kretanje

Države članice usuglasile prijedlog o digitalnim zelenim potvrdama

15. travnja 2021. u 14:49

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Veleposlanici država članica EU-a u srijedu su dogovorili zajedničko stajalište o prijedlogu uredbe o uvođenju digitalne zelene potvrde, koja bi trebala omogućiti slobodno kretanje u vrijeme pandemije koronavirusa, objavilo je portugalsko predsjedništvo Vijeća EU-a.

Velika pomoć Hrvatima u BiH! Na natječaju osigurano čak 25 milijuna kuna!

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavljuje Javni natječaj za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu. Na natječaj se mogu prijaviti pravne osobe koje su registrirane i djeluju najmanje dvije godine u Bosni i Hercegovini, zaključno s […]

Dogovoreno stajalište predstavlja mandat rotirajućem predsjedništvu za pregovore s Europskim parlamentom o konačnom tekstu te uredbe, javlja HINA.

Prema dogovorenom stajalištu Vijeća EU-a, te potvrde ne mogu biti uvjet za korištenja prava na slobodno kretanje i one nisu putni dokument. Time se želi naglasiti načelo nediskriminacije prema osobama koje nisu cijepljene.

Potvrde bi trebale omogućiti lakše kretanje osobama koje su cijepljene, koje su se oporavile od covida-19 ili koje imaju negativan test na covid-19.

Gradnja hrvatske kapele u Betlehemu. Drvo, staklo i kamen bit će dopremljeni iz Lijepe Naše

Jedna od najznačajnijih osoba crkvene povijesti zasigurno je crkveni naučitelj sveti Jeronim koji je u Jeruzalemu osnivao škole i samostane. Preminuo je u Betlehemu 420. godine. Hrvatski franjevac Nikola Tavelić, čiju smo 50. obljetnicu kanonizacije proslavili prošle godine, u Jeruzalemu je umro mučeničkom smrću 1391. Kao gvardijan u Jeruzalemu i kustos Svete Zemlje svoj trag […]

Zemlje članice morat će priznati cjepiva koja su odobrena u EU-u, a pojedine države članice mogu samostalno priznavati i druga cjepiva poput ruskog Sputnjika V ili kineskog Sinovaca.

Europski parlament, drugo zakonodavno tijelo u EU-u, trebao bi dogovoriti svoje stajalište tijekom ovoga mjeseca, nakon čega će moći započeti razgovore s Vijećem. Očekuje se da će uredba biti usvojena do kraja lipnja.

Europska komisija je sredinom ožujka predložila uvođenje digitalne zelene potvrde, tzv.covid-putovnice za slobodnije kretanje unutar EU-a u vrijeme pandemije, što bi moglo spasiti ovogodišnju turističku sezonu.

Misionarke s Haitija: Bande polako preuzimaju vladavinu i siju strah

Zbog lošeg stanja na Haitiju, gdje su otmice sada već svakodnevne, pismom su se javile misionarke s. Ana Uložnik i s. Liberija Filipović, sestre Služavke Malog Isusa… “Drage naše sestre, rodbino i prijatelji! Vidimo da se vijesti s Haitija brzo šire. Kako se u našem narodu kaže “dobar glas daleko se čuje, a onaj manje […]

Pandemija koronavirusa, koja traje već više od godinu dana, dovela je do najveće globalne ekonomske krize od Drugog svjetskog rata, a posebno su pogođene zemlje koje se u znatnijoj mjeri oslanjaju na turizam poput Hrvatske, Španjolske, Italije, Grčke.