Mülheim

Folklorno bogatstvo Hrvatske i BiH na dječjem festivalu u Njemačkoj

23. travnja 2024. u 8:51

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ivan Gavranović

Trideseti Hrvatski folklorni festival na kojem je sudjelovalo 13 dječjih folklornih skupina iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj održan je u prošlu subotu u Mülheimu na Majni.

Izvještaj s najvećeg folklornog festivala u Njemačkoj

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Ruža“ iz njemačkog Filderstadta uspješno je, nakon stanke zbog koronavirusa, osmi put organiziralo folklornu manifestaciju „Susret čuvara hrvatske etno baštine“. U programu je sudjelovalo deset folklornih skupina: KUD „Klas“ iz Ravensburga, KUD „Croatia-Filstal“ iz Goppingena, FD „Bukara“, Wiesbaden, „Croatia Enseble“ HKŽ Frankfurt, KUD „Adria“ HKM Duisburg i udruga Saveza Hrvata iz Duisburga, […]

Folklorno bogatstvo Hrvatske i Bosne i Hercegovine njeguje se naraštajima u hrvatskome narodu. Očuvanju kulturne tradicije pridonose i Hrvati izvan domovine.

Hrvatski dušobrižnički ured za Hrvate u Njemačkoj trideset godina pridonosi očuvanju hrvatskog identiteta kroz folklorni izričaj, organizirajući naizmjenično svake godine folklorni festival odraslih i djece iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u kojima se voditelji folklornih skupina trude prenijeti stoljetno kulturno blago na sve naraštaje Hrvata u Njemačkoj, posebno se posvećujući onim najmlađima kojima je sudjelovanje u učenju hrvatskih narodnih plesova i pjesama često prvi doticaj s tradicijom domovine.

Ivan Gavranović

Ovogodišnji Dječji folklorni festival okupio je više od 500 sudionika iz 13 hrvatskih katoličkih misija i zajednica. Festival je počeo službom riječi koju je predslavio vlč. Ivica Komadina, delegat Dušobrižništva za Hrvate u Njemačkoj. Nakon intoniranja hrvatske himne koju su otpjevale sestre Magdalena i Gabrijela Radoš, vlč. Komadina je službeno otvorio Festival izrazivši radost što hrvatske katoličke misije i zajednice u Njemačkoj uz duhovnu skrb za hrvatske vjernike, njeguju i podržavaju očuvanju hrvatske kulturne tradicije, pritom posebno zahvalivši voditeljima folklornih skupina te djeci koja su se pripremala za sudjelovanje na folklornom festivalu.

Djeca i njihovi roditelji iz Kölna molili krunicu za jedinstvo i mir u svijetu

Vjeroučenici iz Hrvatske katoličke misije Köln, predvođeni svojim vjeroučiteljima, molili su u subotu krunicu za jedinstvo i mir u svijetu. Nakon krunice uslijedila je misa u Minoritenkirche u Kölnu koju je vodio župnik fra Vuk Buljan, u koncelebraciji s fra Ivanom Režićem, župnim vikarom. Toga dana umjesto redovitog vjeronauka u Bonnu i u Kölnu, vjeroučenici […]

Djeca su na Festivalu prikazala svu ljepotu plesova i pjesama Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mozaik plesova i pjesama iz Posavine, Međimurja, Hercegovine, Dalmacije, Slavonije i Zagorja, uz sav raskoš i boje narodnih nošnji, pokazao je bogatu folklornu riznicu hrvatskoga naroda, a koja se čuva i njeguje i kod najmlađih naraštaja.

Ivan Gavranović

Nastupe folklornih skupina pratilo je stručno prosudbeno povjerenstvo koje su činili Vidoslav Bagur, stručni savjetnik Međunarodne smotre folklora i Iva Cvetko, koreografkinja i stručna voditeljica Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja. Povjerenstvo je voditeljima prenijelo svoje stručno mišljenje o nastupima dječjih folklornih skupina i dalo korisne savjete za daljnje vođenje folklornih aktivnosti u svojim misijama i zajednicama.

Nakon nastupa svih folklornih skupina, zajedničko druženje djece je nastavljeno uz pjesmu i ples, praćeni zvukovima tamburaškog sastava iz Hrvatske katoličke zajednice Villingen-Schwenningen. Program 30. Hrvatskog folklornog festivala vodila je Gabriela Grgić.

Treći međunarodni CRoETnO festival pokazao ponos hrvatske tradicije i običaja

U središtu Rima, u Kazalištu Garbatella, ovih dana održan je treći međunarodni CRoETnO festival. Osnovni cilj ovog projekta, čiju organizaciju potpisuju udruge „Hrvatsko-talijanski mozaik“ iz Rima i „Jedna Musica“ iz Kruča, bio je pokazivanje tradicije i običaja te očuvanje i promoviranje hrvatske kulturne baštine, posebno među mladima. Na trećem CroEtno festivalu sudjelovale su folklorne skupine […]

Na događaju su nastupale folklorne skupine iz HKM-a Augsburg, HKŽ-a München, HKZ-a Mainz, HKM-a Wuppertal, HKM-a Duisburg, HKZ-a Sindelfingen, HKZ-a Villingen-Schwenningen, HKŽ-a Rosenheim, HKZ-a Stuttgart-Bad Cannstatt, HKZ-a Offenbach, HKŽ-a Wiesbaden, HKŽ-a Main Taunus/Hochtaunus i HKM-a Düsseldorf, javila je IKA.