Filderstadt

Izvještaj s najvećeg folklornog festivala u Njemačkoj

18. listopada 2022. u 8:53

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Snježana Jurišić

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Ruža“ iz njemačkog Filderstadta uspješno je, nakon stanke zbog koronavirusa, osmi put organiziralo folklornu manifestaciju „Susret čuvara hrvatske etno baštine“.

Izvještaj s dugoočekivane revije hrvatskih društava u Švicarskoj

Prvi susret hrvatskih folklornih skupina u Švicarskoj održan je u subotu u Thayngenu. Kako javlja Hrvatska matica iseljenika, bilo je posebno, nadahnuto, razigrano i lijepo, na čemu se zahvaljuju organizatorima HKUD-u Fala iz Schaffhausena, ali i svima onima koji su nesebično pomagali u pripremi ovog velikog događaja. Velika zahvala ide i svim hrvatskim folklornim ansamblima […]

U programu je sudjelovalo deset folklornih skupina: KUD „Klas“ iz Ravensburga, KUD „Croatia-Filstal“ iz Goppingena, FD „Bukara“, Wiesbaden, „Croatia Enseble“ HKŽ Frankfurt, KUD „Adria“ HKM Duisburg i udruga Saveza Hrvata iz Duisburga, folklorna skupina „Krešimir“ HKZ Bad Cannstatt, „Dijaskorak“ Kroatischer Kulturverein iz Offenbacha te domaćin HKUD „Ruža“ iz Filderstadta; svi iz Njemačke i HKUD Fala, Schaffhausen iz Švicarske. Jedno folklorno društvo doputovalo je iz Republike Hrvatske – FTA KUD-a MAK, Trnovec Bertolovečki i jedno iz Bosne i Hercegovine – HKUD Rodoč FS fra Bernardin Smoljan iz Mostara. Gotovo četiri stotine plesača i svirača uz preko šesto gledatelja do posljednjega mjesta ispunili su veliku sportsku dvoranu u Filderstadtu.

Snježana Jurišić

Program je vodio Branko Uvodić, voditelj serijala Lijepom Našom. Svi sudionici su s publikom otpjevali hrvatsku himnu, uz pratnju tamburaškog sastava Allegro koji je imao koncert u drugom večernjem dijelu programa.

Rekordan interes za hrvatskim folklorom

Svečano je otvorena Zimska škola hrvatskog folklora 2021. – prva u 58 godina u virtualnom svijetu stvaralaštva i čuvanja hrvatske baštine. Čak 180 seminaraca potvrdilo je važnost tradicijske kulture za očuvanje našeg identiteta, pogotovo kad je riječ o hrvatskim manjinskim zajednicama, Hrvatima u Bosni i Hercegovini te hrvatskim zajednicama diljem svijeta, javlja Hrvatska matica iseljenika. […]

Publika je s uživanjem gledala glazbeno-scenske nastupe folklornih skupina i pratila gromoglasnim pljeskom plesove i pjesme iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Jedna koreografija predstavila je i plesove gradišćanskih Hrvata. Iako nije bilo službenog ocjenjivanja, stručna komisija pratila je nastupe i svoje dojmove podijelila s voditeljima nakon festivalskog dijela na stručnom okruglom, želeći da oni ubuduće, potaknuti dobronamjernim savjetima, poprave poneke detalje i tako postanu još bolji i uspješniji.

Snježana Jurišić

Nenad Sudar i Dario Grčić kao selektori ispred Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije predložit će sudjelovanje HKUD-a Ruža, Croatia Ensembla i Krešimira za nastupe na državnim smotrama u Đakovu i Vinkovcima. Vedran Vidović ispred UHAKUD BiH pozvao je Adria Duisburg kao goste na državnoj smotri, a Tihomir Kukulić uputio je poziv Dijaskoraku i Adria Duisburgu da se uključe u županijske smotre. Svi sudionici Susreta primili su zahvalnice i priznanja Hrvatske matice iseljenika koje će ih sigurno podsjećati na ovaj izniman kulturni i društveni događaj ne samo za hrvatsku iseljeničku zajednicu u Njemačkoj, nego puno šire, budući da je festival dobio međunarodni karakter.

Koprivnica: Zimska škola hrvatskog folklora okupila više od 70 sudionika

U Koprivnici je završena ovogodišnja Zimska škola hrvatskog folklora, koja je od 2. do 10. siječnja okupila više od 70 sudionika. “Kroz ovaj projekt ostvaruju se naši važni ciljevi: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatskog identiteta kroz tradicijsku kulturu u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine, u hrvatskim manjinskim zajednicama te kod Hrvata Bosne […]

Manifestacija čuvara hrvatske etno baštine po završetku folklornog programa trajala je dugo u noć. Ovakvi susreti folklornih skupina i zajednički nastupi posebno su važni za očuvanje identiteta i hrvatske tradicijske kulture, ali i za međusobno upoznavanje mladih i poticanje prijateljstava.

Snježana Jurišić, Hrvatska matica iseljenika