Burek i bračka torta

Hrvati u Rimu organizirali drugi međunarodni kulinarski show i predstavili jela Madagaskara, Sirije, Venezuele…

28. svibnja 2023. u 12:33

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko talijanski Mozaik Rim

U vječnom gradu održan je drugi međunarodni kulinarski show, jedan od najambicioznijih projekata udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim, osmišljen za udruge i profesionalne kuhare.

Hrvati u Rimu organiziraju kulinarski show na kojem će sudjelovati predstavnici 11 zemalja

Udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim u suradnji s Udrugom Jedna musika iz Kruča, 21. svibnja 2023. u župnom prostoru crkve San Filippo Neri organizirat će drugi Međunarodni kulinarski show. Projekt je to u kojem pripadnici raznih nacija pripremaju tradicionalna jela svojih zemalja. Prvi kulinarskih show održan je u lipnju prošle godine u Rimu, a sudjelovali su […]

“Cilj projekta je predstaviti različitosti i posebnosti međunarodnih kuhinja. Još jednom smo preko hrane povezali sve dijelove svijeta, od Bosne i Hercegovine, Italije, Rumunjske, Ukrajine, Madagaskara, Poljske, Perua, Venezuele, Portugala, Sirije do Hrvatske”, naglasila je Ivana Milina, predsjednica udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim.

Hrvatsko talijanski Mozaik Rim

“Iznimno je važno raditi na očuvanju svog identiteta u iseljeništvu. Udruga je izgradila niz novih mostova prijateljstva od svog osnutka 2015. godine do danas. Timskim radom strpljivo, poštujući okolnosti i mijenjajući ih nabolje, dala je veliki doprinos vidljivosti hrvatskog imena i Lijepe Naše”, istaknula je Iva Pavić, zamjenica hrvatskog veleposlanika u Rimu.

Božićni koncert hrvatske zajednice u Rimu

U organizaciji udruga “Hrvatsko talijanski Mozaik Rim” i “Jedna musika” iz Kruča, u Mađarskom kulturnom centru u Rimu u četvrtak je održan božićni koncert. Riječ dobrodošlice svima prisutnima uputili su: Ivana Milina, predsjednica Udruge Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim i Gábor Kudar, direktor Mađarskog kulturnog centra u Rimu. Jasen Mesić, Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Italiji, […]

Antonella D’Antuono, predstavnica hrvatske manjine u Moliseu pri Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH, ujedno i predsjednica Udruge „Jedna musika“, zahvalila je Udruzi Hrvatsko talijanski Mozaik na kvalitetnom njegovanju i promociji hrvatske kulture, jezika, običaja i identiteta na području cijele Talijanske Republike.

Hrvatsko talijanski Mozaik Rim

Predstavnici raznih zemalja pripremili su svoja tradicionalna jela. Ove godine okupilo se 11 udruga te mnogobrojni gosti koji su imali priliku uživati u degustaciji brojnih gastronomskih specijaliteta međunarodnih kuhinja.

Hrvatsko talijanski Mozaik Rim

Rumunjska se predstavila svinjskim paprikašom s palentom i pečenim jajima uz „Papanasi“, Madagaskar je izabrao „Koba ravina” i „Sambosa”, nije mogao izostati ukrajinski „Boršč“ i rolad s makom, Venezuela je predstavila „Hallaca”, Sirija „Falafel“ i „Znoud al set basra”, Peru tipičan napitak „Chicha morada“, Poljska „Pierogi“, Italija „Pallotte cacio e uova“, Portugal se predstavio s „Baccala a bras“, Bosna i Hercegovina s „Burekom“, a Hrvatska tradicionalnom bračkom tortom „Hrapačušu“, viški „Pojorski bronzinić i suhe smokve u crnom vinu.

Na kulinarskom showu sudjelovali su chefovi: Elsa Javier iz Perua, Naris Diaz iz Venezuele, Fatima Pereira Alfonso iz Portugala i Cosmin Nistor iz Rumunjske.

Hrvatsko talijanski Mozaik Rim

Zrinka Bačić, voditeljica projekta „Hrvatski susreti u Rimu 2023.” i potpredsjednica udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim, naglasila je kako smo ponovno dobili priliku osnažiti zajedništvo i ljubav prema domovini. Zahvalila je svim zajednicama na odazivu i želji da dodatno ojačaju suradnju između Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Ukrajine, Madagaskara, Poljske, Perua, Venezuele, Portugala, Sirije i Italije. Pozvala je sve udruge na sljedeći Međunarodni susret „CroEtno Festival“ u listopadu 2023.

Dovršena obnova zgrade sjedišta Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu

Početkom ožujka 2023. godine završeni su radovi obnove pročelja, vanjskih i unutrašnjih fasada te terasa zgrade sjedišta Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima koja se nalazi u ulici Tomacelli u Rimu. Isti su započeli u lipnju 2020. godine. Vanjske i unutarnje fasade Zavoda, od njegove izgradnje 1939. godine do danas, nisu nikada bile u potpunosti čišćene […]

Međunarodni “Cooking Show” dio je projekta “Hrvatski susreti u Rimu 2023.”