Zagreb

Hrvatska inozemna pastva objavila najnovije podatke o misijama i župama u svijetu

8. travnja 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Pod predsjedanjem predsjednika Vijeća mons. Tome Vukšića, nadbiskupa vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH, u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održana je godišnja sjednica Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu.

Markić: Hrvatski narod ponovno je pokazao da diše s dva podjednako velika plućna krila

Međunarodna konferencija „Iseljeništvo i domovina“ otvorena je u četvrtak u Hotelu Kaj u Mariji Bistrici. Skup je organiziran kao nastavak 4. Hrvatskog iseljeničkog kongresa čiji program, zbog pandemije koronavirusa, nije u potpunosti realiziran u studenome 2020. godine u Zagrebu, piše IKA. Konferenciju su organizirali Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, a obuhvaća 16 paralelnih programa. „Danas […]

Na sjednici su, uz tajnika Vijeća vlč. Tomislava Markića, nacionalnog ravnatelja dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, sudjelovale predsjednice Hrvatske redovničke konferencije i Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine te delegati hrvatske inozemne pastve za Austriju fra Zdravko Lazić, za Njemačku don Ivica Komadina, za Zapadnu Europu fra Ljubomir Šimunović, za Skandinaviju mons. Stjepan Biletić, za Kanadu vlč. Božidar Tenšek, za Sjedinjene Američke Države fra Nikola Pašalić i za Oceaniju fra Davor Dominović. Iz Njemačke su sudjelovali i predstavnik pastoralnih suradnika Željko Galić i predstavnica časnih sestara s. Gordana Davidović.

Predsjednik Vukšić izvijestio je o nedavno u Sarajevu održanom godišnjem zasjedanju BK BiH i HBK, dok je ravnatelj Markić podnio godišnje izvješće o djelovanju Ravnateljstva.

Vrijedan medijski rad fra Ljubomira Šimunovića

U sjedištu Hrvatske katoličke misije u Londonu u petak je održan godišnji sastanak Hrvatskog crkvenog povjerenstva kojeg čine: fra Ljubomir Šimunović, predsjednik i voditelj misije te članovi vlč. dr. sc. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i dipl. arh. Mišo Marlais, predstavnik vjernika. Voditelj fra Ljubomir podnio je financijsko i pastoralno izvješće […]

U prvom dijelu izvješća govorio je o aktualnom stanju hrvatske inozemne pastve, istaknuvši kako u 181 hrvatskoj katoličkoj župi, misiji, zajednici i centru diljem svijeta djeluje ukupno 186 hrvatskih svećenika.

Najveći broj misija i zajednica djeluje u Njemačkoj (ukupno 95), zatim Kanadi (17), SAD (15), Oceaniji (14), Švicarskoj (12), Austriji i Zapadnoj Europi, Skandinaviji (6), Sloveniji (3), Južnoj Americi (2) i Južnoj Africi (1).

Prisutne vijećnike upoznao je s osobnim potrebama u upražnjenim misijama te predstavio pastoralni kalendar Ravnateljstva za tekuću godinu. U raspravi se razgovaralo o pravnoj kanonskoj regulativi hrvatske inozemne pastve te su razmijenjena mišljenja o nekim otvorenim pastoralnim pitanjima.

U nastavku sjednice područni delegati podnijeli su godišnja izvješća za svoja područja upoznavši jedni druge s pastoralnim izazovima na koje nailaze u povjerenim im područjima.

Intervju sa svećenikom koji je zadužen za 181 hrvatsku misiju u inozemstvu: U dijaspori raste broj duhovnih zvanja!

Vlč. dr. sc. Tomislav Markić imenovan je treći put zaredom ravnateljem dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. Tim se povodom, u emisiji „Aktualno“ HKR-a, dotaknuo trenutačnog stanja hrvatske inozemne pastve. Podsjetimo, 13. ožujka na zajedničkom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vlč. Markiću produžen je mandat. Prema najnovijim podacima, postoji 181 hrvatska […]

Dogovoreno je kako će se sljedeća sjednica Vijeća održati u Zagrebu 24. travnja 2025. godine.