Rotterdam

Hrvatski svećenici koji djeluju na području zapadne Europe razmijenili iskustva

9. lipnja 2023. u 13:04

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Hrvatska katolička župa u Rotterdamu i njezin voditelj fra Mišo Sirovina bili su u ponedjeljak i utorak domaćini godišnjeg skupa hrvatskih svećenika koji djeluju u pastoralnome području zapadne Europe.

Velika radost! Prva sveta misa na hrvatskom jeziku u novoj crkvi

Hrvatska katolička misija Essen u nedjelju je slavila prvu svetu misu na hrvatskom jeziku u svojoj novoj crkvi St. Hedwig. Misno slavlje predslavio je vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj. Nove prostorije bit će sada dom za sva vjerska, duhovna i kulturna događanja hrvatske zajednice u ovom njemačkom gradu… “Radosno smo pjevali […]

Na skupu su uz fra Ljubomira Šimunovića, delegata Hrvatske inozemne pastve za zapadnu Europu i voditelja HKM-a London, sudjelovali: fra Tomo Anđić, voditelj HKM-a Bruxelles, fra Mišo Sirovina, voditelj HKM-a Rotterdam, vlč. David Ryan, voditelj HKM-a Luksemburg, vlč. Josip Levaković, voditelj HKM-a Dublin, vlč. Luka Poljak, dušobrižnik u HKM-u Pariz (online vlč. Stjepan Lončar, voditelj HKM-a Pariz), kao i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. sc. Tomislav Markić.

Prvoga dana skupa, nakon molitve, svećenici su razmijenili pastoralna iskustva i podijelili izazove s kojima se susreću u dušobrižništvu naših iseljenika i njihovih potomaka, a sa zanimanjem su saslušali i kratko izvješće Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu koje je podnio ravnatelj Markić.

London: Hrvatska zajednica slavila misu za domovinu i oprostila se od svog veleposlanika

U crkvi Presvetoga Srca Isusova u Londonu misu za domovinu u nedjelju je predslavio fra Ljubomir Šimunović, voditelj Hrvatske katoličke misije London. Fra Ljubomir je u propovijedi istaknuo kako se ljubav prema domovinu pokazuje zahvalnošću… “Domovina je kupljena krvlju mučenika. I u našem naraštaju ima onih koji samozatajno kroz služenje daruju život domovini. Jezik pomaže […]

Drugoga dana susreta sudionici su pohodili muzej – kućnu crkvu „Naš Gospodin od tavana“ koja je primjer kako su katolici i u izazovnim vremenima pronalazili načina za slavljenje Gospodine. Slijedio je pohod naselju s vjetrenjačama i prigoda za druženje.

Navečer je misu slavio ravnatelj Markić koji je vjernike i svećenike pozvao na radosno življenje vjere koja se očituje djelatnom ljubavlju. Uslijedilo je druženje za stolom zajedništva.

Pola stoljeća službenog osnutka Hrvatske katoličke misije Gießen: Kod nas Hrvata postoji riječ dom – to je nešto toplo, drago…

Pedeseta obljetnica službenog osnutka Hrvatske katoličke misije/zajednice Gießen proslavljena je protekli vikend u crkvi Sv. Bonifacija, u kojoj se inače Hrvati katolici okupljanju na središnje misijsko misno slavlje. Misu je na svetkovinu Presvetog Trojstva predvodio fra Marijan Petričević, voditelj zajednice od 1997. do 2021., u zajedništvu sa sadašnjim voditeljem fra Ivanom Jakovićem. Ovom velikom događaju […]

Hrvatski svećenici koji djeluju u pastoralnome području Zapadna Europa zaključili su da sljedeći susret održati u lipnju 2024. u Luksemburgu, piše IKA.