Upute za prijavu

Kako do posebne upisne kvote koja je namijenjena pripadnicima hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva?

9. svibnja 2023. u 9:06

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

U akademskoj godini 2023./2024. hrvatska visoka učilišta osigurala su posebnu upisnu kvotu za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva.

Prijedlog rang-liste za dodjelu 1150 studentskih stipendija

Temeljem provedenog Javnog natječaja za dodjelu stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH dodijelio je 1150 stipendija za akademsku godinu 2022./2023. Od ukupno broja stipendija, 300 je za studij u Republici Hrvatskoj (200 stipendija za pripadnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, 60 za pripadnike hrvatske […]

Posebna upisna kvota odnosi se na pripadnike hrvatske nacionalne manjine u 12 europskih zemalja (Republika Austrija, Republika Bugarska, Crna Gora, Češka Republika, Talijanska Republika, Republika Kosovo, Mađarska, Rumunjska, Republika Sjeverna Makedonija, Slovačka Republika, Republika Slovenija i Republika Srbija) i na Hrvate iseljenike u prekooceanskim i europskim zemljama te njihove potomke.

I u akademskoj godini 2023./2024. hrvatska visoka učilišta osigurala su posebnu upisnu kvotu za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva, a to su: Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Sjever, Hrvatsko katoličko sveučilište, Veleučilište „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, čime se s uspjehom nastavlja jedan od vrlo značajnih projekata kojima se nastoji povezati mlade Hrvate izvan Republike Hrvatske s domovinom i to njihovim osobnim dolaskom u Lijepu Našu, boljim upoznavanjem hrvatske kulture, jezika i svakodnevnog života te stjecanje kvalitetnog obrazovanja.

Milas: Vjera i nada neka i dalje krase hrvatski narod u cijelom svijetu

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, uputio je uskrsnu čestitku Hrvatima u cijelom svijetu… “Blagdan Kristova uskrsnuća nadahnuće je kršćanske vjere i pobjede života nad smrću. Uskrs u nama budi nadu. Tišina korizme, Veliki petak i sjećanje na križne puteve hrvatskog naroda, neka nam ostanu trajni podsjetnik na veličinu […]

Kao i ranijih godina, za upis studijskih programa u posebnoj upisnoj kvoti kandidati se prijavljuju izravno na fakultete. Fakulteti samostalno, prema prethodno objavljenim kriterijima, provode rangiranje kandidata te zadržavaju mogućnost provođenja razredbenog postupka.

Važno je napomenuti da kandidati ne trebaju pristupati Državnoj maturi u Republici Hrvatskoj, nego trebaju dostaviti dokaz o završenom srednjoškolskom obrazovanju u zemlji u kojoj žive.

Priznavanje inozemne srednjoškolske kvalifikacije provodi Agencija za odgoj i obrazovanje (inozemne srednjoškolske kvalifikacije o završenom srednjem obrazovanju u općim, gimnazijskim i umjetničkim programima) ili Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (priznavanja inozemne srednjoškolske kvalifikacije o završenom srednjem obrazovanju u strukovnim programima). Važno se pravovremeno obratiti gore navedenim institucijama kako bi cijeli postupak bio na vrijeme završen.

Državni tajnik s Hrvatima u Kanadi: Snažno sam zadivljen emocijom koju osjećate prema Hrvatskoj

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, boravio je ovih dana u Ontariju i Vancouveru. Gala večera u Hamiltonu, u koji su se Hrvati počeli naseljavati još prošlog stoljeća, okupila je oko 350-ero uzvanika, a organizirana je sa svrhom prikupljanja sredstava za izgradnju novog Hrvatskog narodnog doma. Riječ je o […]

Uz samu prijavu na željeni fakultet, kandidati koji se odluče koristiti posebnu upisnu kvotu, osim zahtjeva za priznavanje inozemne srednjoškolske kvalifikacije, trebaju predati i zahtjev za izdavanje Potvrde o pripadnosti hrvatskome narodu koju izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Za izdavanje Potvrde više informacije potražite na ovoj poveznici…