Križančevo Selo

Ministar Grlić Radman u BiH: Cilj posjeta je ohrabriti Hrvate središnje Bosne u njihovim nastojanjima da opstanu!

5. siječnja 2022. u 5:41

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Grlić Radman rekao je jučer u Križančevu Selu pokraj Viteza kako je došao s porukom ohrabrenja Hrvatima koji tamo žive, ali i dati potporu očuvanju mira i stabilnosti u toj zemlji.

Ministar Grlić Radman boravio među Hrvatima u Rimu: Nadam se još boljoj suradnji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman posjetio je jučer u Rimu Hrvatsku crkvu sv. Jeronima i Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima. U Papinskom zavodu ministar se susreo s rektorom velečasnim Markom Đurinom koji ga je upoznao s radom zavoda te prikazao povijesnu važnost i vrijednost ovih ustanova za sve hrvatske hodočasnike u Rimu. […]

Čelnik hrvatske diplomacije započeo je dvodnevni posjet BiH odavanjem počasti Hrvatima koje su u prosincu 1993. godine ubili pripadnici Armije BiH, a položio je i vijenac na spomen-obilježje podignuto u tom mjestu gdje je ubijeno više od 60 hrvatskih civila i pripadnika HVO, javlja Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

“Ovdje su stradali nevini ljudi i ovdje se dogodio strašan zločin jer su ubijeni starci, žene i djeca. Svaki zločin, tko god ga je počinio, mora biti sankcioniran”, rekao je ministar Grlić Radman, dodavši kako je cilj njegova posjeta ohrabriti Hrvate središnje Bosne u njihovim nastojanjima da opstanu u krajevima u kojima žive stoljećima.

Ministar Grlić Radman obećao potporu Hrvatima u Kanadi

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u nedjelju s članovima hrvatske zajednice u Mississaugi. U svom obraćanju naglasio je važnu ulogu hrvatskih župa u očuvanju i njegovanju hrvatskog nacionalnog identiteta – jezika, kulture i tradicije. Župu Hrvatskih mučenika u Mississaugi istaknuo je kao jedan od najboljih primjera privrženosti očuvanju i promicanju […]

Naglasio je i da Hrvatska podupire cjelovitu i stabilnu BiH te će se nastaviti zalagati za europski put susjedne države.

“Hrvatska snažno podupire sve reformske procese koji idu u smjeru promjene izbornog zakona i kojima bi se eliminirali svi oblici diskriminacije i nejednakosti u izbornom procesu kako bi se omogućilo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda pa i hrvatskog kao najmalobrojnijeg”, naglasio je Grlić Radman, istaknuvši kako je intenzitet međusobnih kontakata, uključujući nedavni posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića BiH, dokaz koliko je Zagrebu stalo do dobrih odnosa sa susjednom državom.

Grlić Radman pozdravio odluku zbog koje će Hrvati uskoro moći ići raditi u Švicarsku

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u utorak u radnom posjetu Švicarskoj Konfederaciji, gdje se susreo s ministrom vanjskih poslova Ignazijom Cassisom, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH. Ministar je istaknuo dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Švicarske, “čvrsto usidrene na europskim vrijednostima, čemu svakako pridonosi i hrvatska zajednica […]

Nakon Križančeva Sela, ministar je posjetio franjevački samostan u Gučoj Gori, a zatim je otputovao u Vitez kako bi se tamo sastao s hrvatskim dužnosnicima iz središnje Bosne na svim razinama vlasti u BiH, javlja Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.