FOTOGALERIJA

Najstarija i najbrojnija hrvatska katolička misija u Europi proslavila 75. rođendan

19. lipnja 2023. u 13:55

Potrebno za čitanje: 4 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička župa München

Sedamdeset i peta obljetnica Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca u Münchenu svečano je proslavljena misnim slavljem u nedjelju i akademijom dan prije. Od te najstarije i najbrojnije hrvatske katoličke misije u Europi nastale su sve druge hrvatske katoličke misije, zajednice i župe u Njemačkoj.

Hrvatski vjernici iz Münchena nosili zavjetnu svijeću tešku 70 kilograma

Hrvatska katolička župa München od svojih početaka organizira hodočašća Majci Božjoj u Bavarskoj i diljem svijeta. Posebno mjesto među njima pripada Lurdu na jugozapadu Francuske gdje se 1858. godine Majka Božja više puta ukazala 14-godišnjoj Bernardetti Soubirous. U Lurdu su se od Marijina ukazanja dogodila mnoga priznata čudesna ozdravljenja, a i danas se svakodnevno događaju […]

Misno slavlje tim je povodom uime zagrebačkog nadbiskupa u miru kardinala Josipa Bozanića predvodio pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško u zajedništvu s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Markom Mršom, nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislavom Markićem, delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, referentom za zajednice drugih materinskih jezika u Nadbiskupiji München i Freising mons. Alexandrom Hofmannom, sadašnjim župnikom fra Petrom Klapežom, bivšim župnikom fra Borisom Čarićem, župnim dušobrižnicima fra Jozom Župićem, fra Edvardom Sokolom, fra Slavenom Čekom i fra Ivanom Vuletićem te s još petoricom svećenika i uz asistenciju trajnog đakona.

Hrvatska katolička župa München

Na početku misnog slavlja išlo se u procesiji od sakristije kroz crkvu u kojoj je nošen križ, slika bl. Alojzija Stepinca, stjegovi Republike Hrvatske i Slobodne Države Bavarske. U procesiji su bili ministranti, mladi u hrvatskim narodnim nošnjama, svećenici, đakon i biskup.

Misnom slavlju prisustvovala je i provincijalka školskih sestara Krista Kralja Provincije Presvetog Srca Isusova iz Splita s. Lidija Matijević, časna majka-vrhovna poglavarica Družbe sestara franjevki od Bezgrješne iz Šibenika s. Terezija Zemljić, kao i više sestara. Sudjelovali su i izaslanik predsjednika Hrvatske vlade Andreja Plenkovića potpredsjednik Hrvatske vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, veleposlanik Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj Gordan Bakota, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske iz Münchena Vladimir Duvnjak, generalni konzul Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine Dragan Bagarić, te Croatiana Gregurić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Hrvatska katolička župa München

Sve je na početku pozdravio provincijal dr. fra Marko Mrše koji je istaknuo kako je davno bila poslijeratna 1948. godina kada je osnovana ova misija, a uslijedile su i kasnije godine koje također nisu bile lake: „To je povijest, ali i sadašnjost na čemu se oslanja i budućnost ove župe za koju se nadamo da će obilovati dobrom na duhovnom, rodoljubnom i kulturnom planu”.

U Münchenu djeluje najbrojnija hrvatska župa u dijaspori. Svake nedjelje na deset misa okupi čak 6000 vjernika

Predstavljamo Hrvatsku katoličku župu München, domaćina sljedeće Krunice Hrvata svega svijeta koja je na rasporedu u subotu, 25. ožujka. Nakon Drugog svjetskog rata organizirane pastve za Hrvate u zemljama zapadne Europe nije bilo. Ono malo svećenika toga vremena vezalo se uz izbjegličke logore u Austriji, Njemačkoj i Italiji. Hrvate katolike u Münchenu prvi je počeo […]

„Bogu sam zahvalan i ne krijem ponos što su članovi naše Provincije gotovo od samih početaka bili i jesu poticatelji i ohrabritelji ove zajednice, širitelji Božje riječi i njezini svjedoci uz iskrenu i opravdanu nadu da će u tom smjeru nastaviti dalje, a to znači biti blizu svome narodu na ovim prostorima i njegovati onaj iskusni osjećaj zajedničke vjere u Krista slušan i propovijedan na hrvatskom jeziku. Ne krijem nadu i želju, a vjerujem da to tinja i u srcima vašim, da vas ovdje u budućnosti uz zdravlje i veselje i radost životnu bude što manje, a u Hrvatskoj što više“, istaknuo je mons. Šaško,.

U propovijedi mons. Šaško je istaknuo kako se svako dobro djelo rađa iz ljubavi i Božjeg nadahnuća i suradnje čovjeka s Božjom milošću.

Na kraju misnog slavlja, koje je svojim skladnim pjevanjem uveličao župni zbor i orkestar mladih pod vodstvom s. Nikoline Bilić, svima je svoju zahvalnu riječ izrekao župnik fra Petar Klapež…

„Na koncu svaki jubilej je životan, ako ima svoju prošlost i svoju sadašnjost, a onda će imati i svoju sigurnu budućnost. Zato svima skupa od srca veliko hvala uz sretnu i blagoslovljenu 75. obljetnicu naše župe. Neka nas sve skupa i dalje prati Božji blagoslov uz moćni zagovor našeg nebeskog zaštitnika hrvatskog mučenika bl. Alojzija Stepinac”, napomenuo je voditelj ove zajednice.

Mons. Šaško je župniku fra Petru Klapežu predao spomen-medalju koja obuhvaća 25 godina kardinala Josipa Bozanića na stolici i na katedri zagrebačkih nadbiskupa.

Večer ranije u dvorani „Herkulessaal“ u Rezidenciji u Münchenu održana je svečana akademija povodom 75. obljetnice Hrvatske katoličke misije/župe München. Nakon himne Republike Hrvatske i himne Savezne Republike Njemačke izveden je recital „Spomenar vjere, nade i ljubavi u šest slika s prologom i epilogom“ u kojem je bilo riječi o početku, progonstvu, rastu, nadi, žrtvi i budućnosti. Autor je dr. don Ante Mateljan. Recitatori su bili Lejdi Oreb (voditeljica programa), Anastazija Marčinković, Anja Tolić, fra Ivan Vuletić, fra Blaž Toplak, Jure Birkić, Anita Ključević, Viktor Bakula i Lucija Stankić.

Hrvatska katolička župa München

Sudjelovale su skupine HKM-a München: crkveni zbor, dječji zbor „Hrvatski slavuji“, orkestar mladih, zbor mladih „Frama“ i ženska vokalna skupina „Lira“ (sve vodi s. Nikolina Bilić), klapa „Croatia“ (voditeljica Teodora Festini), Diana Grubić uz pratnju na glasoviru, solist Ivan Sušilović – bariton, folklorna skupina „Fra Andrija Kačić Miošić“ (voditeljice Ivana Pušić i Jelena Poljak), te više folklornih podskupina HKŽ München – „Bijele ruže“, „Mladost“ i „Narodni vez“ (voditeljice: Slavica Tavra, Lidija Drvodelić, Marija Vrdoljak, Ana Franjko i Viktorija Blažić). U programu je sudjelovalo više od 250 izvođača.

Brojke koje puno toga govore! U Münchenu krizmano čak 217 mladića i djevojaka!

Hrvatska katolička župa München proslavila je u prošlu subotu svetu krizmu. Za tu prigodu iz Hrvatske je došao mons. Želimir Puljić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije koji je u crkvi St. Mihael predslavio svečano euharistijsko slavlje i podijelio sakrament svete potvrde za 217 mladića i djevojaka. U koncelebraciji su uz nadbiskupa bili fra Petar Klapež, župnik […]

Koncert je na oduševljene svih prisutnih u dvorani održala Klapa „Sveti Juraj“ i Orkestar Hrvatske ratne mornarice, javila je IKA.

Hrvatska katolička župa München