Makedonija

Nova literatura za učenike hrvatske nastave u Tetovu

26. rujna 2023. u 8:58

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Makedonsko-hrvatsko društvo Tetovo

Knjižnicu Makedonsko-hrvatskog društva u Tetovu proteklog je vikenda posjetila hrvatska biologinja Martina Markov, zajedno sa svojim galebom Markom, koji kao lik iz njezinih djela za najmlađe već godinama educira i otkriva nove informacije o prirodi Hrvatske, nacionalnim parkovima te bogatoj flori i faune. Markov je doktorica znanosti iz područja biologije, no posljednjih godina uspješna je autorica dječje književnosti koja svojim djelima, uz duhovite elemente, upoznaje najmlađe s prirodom oko sebe.

U Tetovu otvoren novi prostor s knjižnicom i izložbenom dvoranom

Makedonsko-hrvatsko društvo u Tetovu svečano je ovaj tjedan otvorilo novi prostor s knjižnicom i izložbenom dvoranom. Prisutne je na otvorenju pozdravio predsjednik društva Nediljko Romac koji je istaknuo kako će novi prostorni uvjeti pomoći boljem funkcioniranju ove udruge koja u Tetovu postoji od 2002. godine. U izložbenom prostoru trenutačno su mogu razgledati slike s posljednje […]

Desetak naslova iz edicije Galeb Marko od sada će obogaćivati knjižnicu MHD-a i bit će nova obrazovna literatura za učenike hrvatske nastave u Tetovu. Ove primjerke Markov je osobno uručila u Tetovu gdje se susrela s članovima MHD-a i predsjednikom Nediljkom Romcem.

Priča o kornjači Leonardu prvo je djelo autorice koja nas svojim riječima upoznaje s prirodnim ljepotama Hrvatske. Ova prva priča poslužit će kao početno poglavlje za niz književnih djela koja se, kao odobreni sadržaj, koriste ne samo za najmlađe u Hrvatskoj, već i kao pomoćno sredstvo za učenje hrvatskog jezika u inozemstvu, posebice u bliskim europskim zemljama. Galeb Marko pojavljuje se u prvoj priči kao “sporedna” uloga, ali već od sljedećih izdanja taj je galeb protagonist našeg upoznavanja hrvatske prirode.

Zelene priče Martine Markov bogato su ilustrirane edukativne priče obogaćene humorističnim elementima čija je radnja smještena u našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Pisane su sa željom da se najmlađim čitateljima dočaraju ljepote tih zaštićenih područja koji kriju bogat i raznolik živi svijet, ali i vrijednu kulturnu baštinu.

Tetovo: Obilježena dva desetljeća postojanja Makedonsko-hrvatskog društva

Povodom 20 godina od osnutka Makedonsko-hrvatskog društva, u petak je u Tetovu održan veliki koncert pod nazivom “Ispod sunca zlatnoga”. Na događaju su nastupili: ženska klapa “Figurin” iz Zagreba, KUD “Stjepan Radić” iz Dubrovnika i trio “Nameless” kao domaćin. Prisutne su svojim govorima pozdravili: Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Neves Tiganj, veleposlanica […]

Ovaj susret bio je prilika za intenziviranje suradnje MHD-a sa Šibenikom i Šibensko-kninskom županijom (Turistička zajednica Šibensko-kninske županija otkupila je uzorke koji su donacija MHD-u). Naveden je i Šibenik kao grad u kojem se očekuje promocija monografije MHD-a pod naslovom „Hrvati u Tetovu“, zakazana za iduću godinu.