15. i 23. svibnja 2021.

Otvorene prijave na seminar za tamburaške ansamble i orkestre

5. svibnja 2021. u 9:56

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Hrvatski sabor kulture organizira 15. i 23. svibnja 2021. godine glazbeni seminar aranžiranja za tamburaške ansamble i orkestre, pod vodstvom skladatelja i dirigenta Siniše Leopolda.

Važna obavijest za Hrvate u Beču

Nakon ukidanja strogog lockdowna u Beču u ponedjeljak, Konzularni odjel Veleposlanstva Republike Hrvatske zaprimat će, uz žurne predmete (putni list i smrtovnica), i zahtjeve za izradu novih putovnica, ali uz prethodnu rezervaciju termina (e-mailom ili telefonom). Preuzimanje (podizanje) već izrađenih putovnica moguće je bez najave, svakim radnim danom od 8 do 12 sati, osim srijede. […]

U Hrvatskoj, ali i dijaspori, djeluje velik broj amaterskih tamburaških orkestara koji imaju stalnu potrebu za novom literaturom kao i glazbenim aranžmanima prilagođenim njihovim specifičnim potrebama.

Cilj seminara je omogućiti rijetko dostupnu edukaciju i program stručnog usavršavanja iz područja glazbene kompozicije i aranžiranja za tamburaške orkestre, a time doprinijeti kvaliteti i stimuliranju glazbenog stvaralaštva.

Bogatstvo hrvatske tradicijske glazbene baštine, kao i velik broj aktivnih tamburaških ansambala poticaj su voditeljima i skladateljima na priređivanje novih glazbenih obrada. Rezultati njihova rada izravno utječu na repertoar hrvatskih tamburaških ansambala, a time i na (kvalitetan) razvoj glazbene amaterske kulture i očuvanje baštinskih vrijednosti Republike Hrvatske. S obzirom na manjak obrazovnih programa ovakvog tipa i potrebe na terenu, seminar će biti otvoren polaznicima različitog stupnja predznanja.

Najavljujemo dvije online radionice namijenjene pripadnicima hrvatske zajednice u Makedoniji

Hrvatska matica iseljenika u suradnji s Hrvatskim forumom i Makedonsko hrvatskim društvom organizira dvije online radionice na platformi ZOOM, namijenjene djeci i mladima, pripadnicima hrvatske zajednice u Makedoniji. Jezičnu radionicu vodit će Vedran Iskra, profesor hrvatskoga jezika, a dramsku Grozdana Lajić Horvat, dramska pedagoginja, oboje voditelji u Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture. Zainteresirani mogu […]

Program će biti koncipiran kroz teorijski i praktični dio putem kojeg će polaznici dobiti znanje o stručnoj literaturi, osnovama instrumentacije, glazbene teorije i harmonije te osnovama priređivanja za amaterske tamburaške sastave i orkestre s analizom relevantnih primjera iz literature, s ciljem praktične primjene stečenog znanja u pisanju vlastitih aranžmana i transkripcija za različite tamburaške ansamble.

Seminar je koncipiran kao interaktivna glazbena radionica koja će biti održana u četiri termina 15. i 23. svibnja 2021. Uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi skladatelj i dirigent Siniša Leopold i moderatorica webinara Srđana Vrsalović, stručna suradnica HSK-a.

Sudionici seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a isti će obuhvatiti: predavanja voditelja, samostalan i zajednički rad polaznika i voditelja.

Uređenje prostorija Hrvatske katoličke misije Luzern

Nakon što su u unutrašnjosti Hrvatske katoličke misije Luzern postavljene velike tapete crkve sv. Marka u Zagrebu, nastavljeno je postavljanje dekorativnih plisea koji ujedno štite od sunca, a završeno je i vizualno uređenje ulaznih vrata. Na vratima prema dvorani postavljena je zaštitna folija koju je osmislio inženjer Mišo Tomić. Za izvedbu se pobrinuo Goran Vukadin. […]

Prijave su otvorene za sve zainteresirane. Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti elektroničke potvrde o sudjelovanju. Preporuka je da aktivni polaznici imaju dostupan računalni program za glazbenu notaciju (npr. Sibelius).

Više informacije potražite na ovoj poveznici…