15. i 23. svibnja 2021.

Otvorene prijave na seminar za tamburaške ansamble i orkestre

5. svibnja 2021. u 9:56

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Hrvatski sabor kulture organizira 15. i 23. svibnja 2021. godine glazbeni seminar aranžiranja za tamburaške ansamble i orkestre, pod vodstvom skladatelja i dirigenta Siniše Leopolda.

Važna obavijest za Hrvate u Beču

Nakon ukidanja strogog lockdowna u Beču u ponedjeljak, Konzularni odjel Veleposlanstva Republike Hrvatske zaprimat će, uz žurne predmete (putni list i smrtovnica), i zahtjeve za izradu novih putovnica, ali uz prethodnu rezervaciju termina (e-mailom ili telefonom). Preuzimanje (podizanje) već izrađenih putovnica moguće je bez najave, svakim radnim danom od 8 do 12 sati, osim srijede. […]

U Hrvatskoj, ali i dijaspori, djeluje velik broj amaterskih tamburaških orkestara koji imaju stalnu potrebu za novom literaturom kao i glazbenim aranžmanima prilagođenim njihovim specifičnim potrebama.

Cilj seminara je omogućiti rijetko dostupnu edukaciju i program stručnog usavršavanja iz područja glazbene kompozicije i aranžiranja za tamburaške orkestre, a time doprinijeti kvaliteti i stimuliranju glazbenog stvaralaštva.

Bogatstvo hrvatske tradicijske glazbene baštine, kao i velik broj aktivnih tamburaških ansambala poticaj su voditeljima i skladateljima na priređivanje novih glazbenih obrada. Rezultati njihova rada izravno utječu na repertoar hrvatskih tamburaških ansambala, a time i na (kvalitetan) razvoj glazbene amaterske kulture i očuvanje baštinskih vrijednosti Republike Hrvatske. S obzirom na manjak obrazovnih programa ovakvog tipa i potrebe na terenu, seminar će biti otvoren polaznicima različitog stupnja predznanja.

Najavljujemo dvije online radionice namijenjene pripadnicima hrvatske zajednice u Makedoniji

Hrvatska matica iseljenika u suradnji s Hrvatskim forumom i Makedonsko hrvatskim društvom organizira dvije online radionice na platformi ZOOM, namijenjene djeci i mladima, pripadnicima hrvatske zajednice u Makedoniji. Jezičnu radionicu vodit će Vedran Iskra, profesor hrvatskoga jezika, a dramsku Grozdana Lajić Horvat, dramska pedagoginja, oboje voditelji u Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture. Zainteresirani mogu […]

Program će biti koncipiran kroz teorijski i praktični dio putem kojeg će polaznici dobiti znanje o stručnoj literaturi, osnovama instrumentacije, glazbene teorije i harmonije te osnovama priređivanja za amaterske tamburaške sastave i orkestre s analizom relevantnih primjera iz literature, s ciljem praktične primjene stečenog znanja u pisanju vlastitih aranžmana i transkripcija za različite tamburaške ansamble.

Seminar je koncipiran kao interaktivna glazbena radionica koja će biti održana u četiri termina 15. i 23. svibnja 2021. Uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi skladatelj i dirigent Siniša Leopold i moderatorica webinara Srđana Vrsalović, stručna suradnica HSK-a.

Sudionici seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a isti će obuhvatiti: predavanja voditelja, samostalan i zajednički rad polaznika i voditelja.

Uređenje prostorija Hrvatske katoličke misije Luzern

Nakon što su u unutrašnjosti Hrvatske katoličke misije Luzern postavljene velike tapete crkve sv. Marka u Zagrebu, nastavljeno je postavljanje dekorativnih plisea koji ujedno štite od sunca, a završeno je i vizualno uređenje ulaznih vrata. Na vratima prema dvorani postavljena je zaštitna folija koju je osmislio inženjer Mišo Tomić. Za izvedbu se pobrinuo Goran Vukadin. […]

Prijave su otvorene za sve zainteresirane. Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti elektroničke potvrde o sudjelovanju. Preporuka je da aktivni polaznici imaju dostupan računalni program za glazbenu notaciju (npr. Sibelius).

Više informacije potražite na ovoj poveznici…

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje