Devinsko Novo Selo

Predsjednik Milanović razgledao Muzej kulture Hrvata u Slovačkoj: Fascinira me jezik kojim govore hrvatske manjine

17. lipnja 2021. u 21:41

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Nakon sudjelovanja na Forumu o globalnoj sigurnosti – GLOBSEC 2021, predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je u utorak Devinsko Novo Selo / Devínska Nová Ves nedaleko Bratislave. Tamo je predsjednik razgledao Muzej kulture Hrvata u Slovačkoj te održao sastanak s predstavnicima hrvatske manjine u toj prijateljskoj zemlji.

Osječko-baranjski župan s Hrvatima u Srbiji: Naša je obveza pomoći vam

Osječko-baranjski župan i potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivan Anušić posjetio je jučer sa svojim suradnicima Monoštor, gdje je obišao objekt „Kuću monoštorske župe“ i susreo se s predstavnicima mjesnih Hrvata te s predstavnicima Hrvata u Republici Srbiji. Na zajedničkom sastanku predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić predstavila je projekte i izazove s […]

Obišavši postav Muzeja kulture Hrvata, predsjednik Milanović je izjavio: “Ovo je vječna pjesma i trag naših predaka, njihovih kretanja, mjesta iz kojih su došli“.

Milanović je dodao kako ga fascinira jezik kojim govore hrvatske manjine: „To su fascinantni stari govori, čakavski, kajkavski, za neke se ne može jasno niti utvrditi. Ovdje je dosta ljudi koji su naučili i govore naš standard, ali ovo je jezik koji se prenosi s koljena na koljeno i tako već stoljećima i naraštajima, okružen drukčijim jezicima”.

Hrvati, za koje se procjenjuje da ih je danas u Slovačkoj Republici nekoliko tisuća, pretežito žive u četiri općine u okolici Bratislave: Devinsko Novo Selo (Devínska Nová Ves), Hrvatski Grob (Chorvatsky Grob), Čunovo i Hrvatski Jandrof (Jarovce) te su uvelike asimilirani.

Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Hrvati u Slovačkoj imaju priznat status nacionalne manjine te su dobro integrirani u slovačko društvo, ali i vrlo dobro povezani s matičnom državom. Organizirani su kroz kulturna društva i udruge. Njihova krovna institucija je Hrvatski kulturni savez u Slovačkoj koji je osnovan 1990. godine sa sjedištem u Bratislavi, s ciljem koordiniranja aktivnosti hrvatskih kulturnih društava.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem predstavnici hrvatske manjine istaknuli su kako se okupljaju i trude sačuvati običaje, tradiciju i jezik družeći se u svojih desetak udruga u kojima se bave glazbom i folklorom, a imaju i jednu amatersku kazališnu skupinu.

Sjednica o položaju hrvatske nacionalne manjine. Milas: ‘Nećemo odustati, nego ćemo uložiti dodatni trud i biti još aktivniji’

Jučer je u Zagrebu započela 4. sjednica 2. saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske s temom položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Tijekom sjednice izražena je neupitna potpora i podrška sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini, a svi dosad doneseni zaključci Savjeta na ovu temu svjedoče o jedinstvenom stavu kada je u pitanju […]

Na sastanku s predsjednikom Republike bili su predsjednik Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj Republici Radoslav Janković, povjesničar i predsjednik grantove komisije Ureda vlade Slovačke Republike za hrvatsku manjinu Jozef Klačka, predsjednica Hrvatskog kulturnog društva u Devinskom Novom Selu Jozefina Daničova, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Čunovu Ján Maász, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Hrvatskom Jandrofu Rudolf Streck, lektor hrvatskoj jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Bratislavi Željko Predojević i učitelj hrvatskog jezika Toni Milanović.