vlč. Andrija Župarić

Proslavio 25. obljetnicu svećeničkoga ređenja

4. srpnja 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Petar Ćuk/IKA

U crkvi sv. Wolfganga u Reutlingenu proslavljena je na blagdan apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla 25. obljetnica svećeničkoga ređenja vlč. Andrije Župarića, voditelja Hrvatskih katoličkih zajednica u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu.

Krizmu primilo 56-ero mladih iz Reutlingena, Metzingena i Tübingena

Sakrament svete potvrde u crkvi sv. Wolfganga u njemačkom gradu Reutlingenu podijelio je vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku inozemnu pastvu u Njemačkoj. Na subotnjem misnom slavlju su, uz delegata Komadinu, suslavili i vlč. Andrija Župarić, župnik i voditelj zajednica, fra Milan Gelo, župni vikar, a posluživao je trajni đakon Banjolučke biskupije Marijan Krajinović. Pjevao […]

Misno slavlje su, uz vlč. Župarića, suslavili i vlč. dr. Drago Župarić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, vlč. Veselko Župarić, voditelj Hrvatske katoličke zajednice u Freiburgu, fra Milan Gelo, doktorand i župni vikar iz Tübingena te fra Ivan Penavić, župni vikar iz Singena i student.

Vlč. Andrija Župarić svećenik je Vrhbosanske nadbiskupije, rodom iz župe Vidovice u Bosanskoj Posavini. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1998., nakon čega je imenovan župnim vikarom u župi sv. Josipa na Marijin Dvoru u Sarajevu. Od 1999. do 2001. godine obnašao je službu župnog vikara u Novom Travniku, a od 2001. do 2003. godine djelovao je kao župnik u župi Pećine. Od 2003. bio je župnik župe Lovnica, a od 2010. do 2021. vodio je župu sv. Antuna Padovanskog u Lukavcu, u kojoj je ostao do 2021., kada je imenovan voditeljem spomenutih zajednica u Njemačkoj.

Korizmena duhovna obnova održana u Reutlingenu, Metzingenu, Tübingenu, Balingenu i Ebingenu

Od 31. ožujka do 3. travnja 2022. godine u hrvatskim katoličkim zajednicama u Reutlingenu, Metzingenu, Tübingenu, Balingenu i Ebingenu održana je korizmena duhovna obnova. Na poziv voditelja spomenutih zajednica vlč. Andrije Župarića i vlč. Senka Antunovića, duhovnu obnovu vodio je fra Vladimir Vidović, franjevac konventualac iz Zagreba. U zajednici u Balingenu u četvrtak je bila […]

Svoje je svećeničko poslanje započeo uz mladomisničko geslo „Nek’ mi ruka tvoja na pomoć bude jer odabrah tvoje naredbe“ (Ps 119, 173), koje je na početku slavlja istaknuo fra Milan Gelo, pozdravivši sve okupljene.

Vlč. Drago Župarić osvrnuo se u svojoj propovijedi na svećenički put vlč. Andrije, koji je obilježen entuzijazmom, vjernošću, radošću te brigom za revno širenje Božjega nauka među povjerenim mu stadom. Pritom je istaknuo izazovnost svećeničkoga poslanja u današnjem vremenu, snažno obilježenom sekularizmom, materijalizmom, ateizmom, individualizmom i konzumerizmom, koji često izazivaju sumnju, umor i malodušnost. U takvom svijetu svećenik biva svjedokom Božje ljubavi i milosrđa, prijateljem i pratiteljem, služiteljem Božje riječi i oruđem spasenja.

Da je tome uistinu tako, potvrdili su predstavnici hrvatskih katoličkih zajednica u kojima vlč. Andrija Župarić trenutačno služi, a koji su u svoje osobno i u ime svih triju zajednica istaknuli zahvalnost za njegovu vjernost, posvećenost, ljubav, mudru riječ, otvoreno srce i strast prema Evanđelju.

Vlč. Andrija Župarić novi dušobrižnik za Hrvate u Njemačkoj

Na nedjeljnim misnim slavljima u hrvatskim katoličkim zajednicama u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu u službu je uveden novi voditelj zajednica vlč. Andrija Župarić, Uz vlč. Župarića, suslavio je i vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku inozemnu pastvu u Njemačkoj. U svojoj propovijedi vlč. Ivica govorio je o potrebi radosnog služenja. Delegat Komadina istaknuo je uvijek […]

Na kraju euharistijskoga slavlja vlč. Andrija Župarić uputio je riječi zahvale svećenicima koji su suslavili, predstavnicima pastoralnih vijeća, pastoralnim suradnicima, pastoralnom referentu Željku Galiću, zboru pod ravnanjem gospođe Martine Krajine, čitačima, ministrantima i svim okupljenim vjernicima. Istaknuo je važnost molitve te se preporučio u molitve svojih vjernika, piše IKA.