Reutlingen, Metzingen i Tübingen

Vlč. Andrija Župarić novi dušobrižnik za Hrvate u Njemačkoj

21. rujna 2021. u 10:07

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Kata Babić/Ivica Mičić/Petar Ćuk

Na nedjeljnim misnim slavljima u hrvatskim katoličkim zajednicama u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu u službu je uveden novi voditelj zajednica vlč. Andrija Župarić,

Fra Marinko Vukman iz Münchena primio nagradu za životno djelo: Od malih nogu želja mi je bila biti dio priče jednostavnih i običnih ljudi

Fra Marinko Vukman, dušobrižnik u Njemačkoj i član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Hrvace primio je nagradu za životno djelo. Svečana sjednica održana je u petak povodom Dana Općine i svetkovine Gospe Žalosne u dvorani društvenog doma gdje se okupilo oko 100 ljudi. Nakon izvođenja himne „Lijepa naša“, sjednicu je […]

Uz vlč. Župarića, suslavio je i vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku inozemnu pastvu u Njemačkoj. U svojoj propovijedi vlč. Ivica govorio je o potrebi radosnog služenja. Delegat Komadina istaknuo je uvijek prijeteću opasnost da se pojedinac u Crkvi i društvu bori za prva mjesta pa se smatra sposobnijim od drugih i zaboravi na služenje.

“Svećenik, isto kao i svaki drugi vjernik, u Kristu pronalazi primjer radosnoga, iskrenoga i dosljednoga služenja”, rekao je vlč. Komadina.

Kata Babić/Ivica Mičić/Petar Ćuk

Vlč. Ivica iskazao je i svoju radost da su u više hrvatskih katoličkih zajednica u Njemačkoj došli novi svećenici i da se uspjela naći zamjena u vremenu kada je sve manje takvih zvanja.

Osim delegata Komadine, na misnim slavljima suslavio je i fra Milan Gelo, franjevac konventualac, koji u hrvatskim katoličkim zajednicama djeluje kao župni vikar i nalazi se na postdiplomskom studiju u Tübingenu.

Na svetoj misi u Metzingenu suslavio je domaći njemački župnik vlč. Hermann Weiß, a u Tübingenu se svima obratio i župnik njemačkih zajednica vlč. Ulrich Skobowsky.

Misa na hrvatskom jeziku uskoro u Corku

Misno slavlje na hrvatskom jeziku u Corku (St. Finbarr’s South Church, Dunbar Street) održat će se u četvrtak 30. rujna 2021. godine u 19.30 sati. Na svetoj misi toga dana bit će i domaći biskup mons. Fintan Gavin, čijem se prvom pohodu hrvatska zajednica u Corku iskreno raduje. “Kako je dopušteno da za vrijeme mise […]

Okupljenim vjernicima obratili su se i izabrani predsjednici pastoralnih vijeća: Anna Marija Rezo u Reutlingenu, Ivanka Pavlović u Metzingenu i Petar Sabljić u Tübingenu. Uime svih vijećnika novom voditelju zajednica poželjeli su blagoslov na početku njegove službe te su mu uručili i prigodne darove.

Osim uvođenja u službu vlč. Župarića, svi govornici obratili su se i novom pastoralnom referentu Željku Galiću koji je od 1. rujna započeo svoju službu u Reutlingenu i Metzingenu. I njemu su izrekli svoju dobrodošlicu i uručili prigodne darove.

Kata Babić/Ivica Mičić/Petar Ćuk

Na kraju misnih slavlja vlč. Andrija zahvalio se svima na iskrenim riječima dobrodošlice i pozvao na suradnju. Napomenuo je da nastavlja tamo gdje su stali njegovi prečasnici i raduje se svemu onomu što će se u zajednicama događati na slavu Božju i korist ljudima.

Na misnim slavljima u Reutlingenu i Tübingenu pjevao je zbor mladih pod ravnanjem Vlatke Vukašinac, a u Metzingenu župni zbor kojim ravna Anastazija Piličić.

Nakon svetih misa okupljeni su se nastavili družiti uz prigodnu okrepu i čašicu razgovora, kada su vjernici još jednom i osobno pozdravili vlč. Andriju, zaželjevši mu iskrenu dobrodošlicu i čestitavši mu rođendan, jer se dan uvođenja u službu poklopio s danom njegova rođendana.

Hrvatska katolička župa München javlja novi raspored svetih misa, ispovijedi, krštenja i ženidbi

Od nedjelje 12. rujna 2021., nakon završenih ljetnih praznika, u Hrvatskoj katoličkoj župi München započeo je redovni nedjeljni program svetih misa. Mise se, uz produžena epidemiološka ograničenja, slave prema sljedećem rasporedu: u crkvi sv. Pavla u 9, 12,30, 15,30 i 17 sati, St. Pauls-Platz 10; 80336 München u crkvi Maria Schutz u Pasingu u 11,30 […]

Vlč. Andrija Župarić svećenik je Vrhbosanske nadbiskupije, rodom iz župe Vidovice u Bosanskoj Posavini. Godine 1998. zaređen je za svećenika, nakon čega je imenovan župnim vikarom u župi sv. Josipa na Marijin Dvoru u Sarajevu. Od 1999. do 2001. župni je vikar u Novom Travniku. Od 2001. do 2003. obnaša službu župnika u župi Pećine, a od 2003. godine župnik je župe Lovnica, u kojoj ostaje do 2010. Od te godine do imenovanja za voditelja spomenutih zajednica u Njemačkoj obavlja službu župnika župe sv. Antuna Padovanskoga u Lukavcu.

fra Milan Gelo