Kalifornija

Riblji ručak Hrvata u San Pedru: Ovdje se nitko ne osjeća kao stranac

5. travnja 2023. u 9:40

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Nada Pritisanac Matulich

Dalmatinsko-američki klub je najorganiziranija i najsnažnija zajednica Hrvata Južne Kalifornije. Osnovan je 6. svibnja 1926., a za tri godine proslavit će svoj stoti rođendan. Zajednica okuplja oko 500 članova i u svom posjedu ima nekoliko dvorana i veliku površinu zemljišta. 

I Hrvati u San Pedru proslavili sv. Vlaha

Nakon dvogodišnje pauze zbog koronavirusa u Hrvatskom domu u San Pedru održana je tradicionalna Festa sv. Vlaha. Na susretu se okupilo stotinjak uzvanika, a prisutna je bila i Renee Pea, generalna konzulica u Los Angelesu koja se obratila prigodnim govorom. Fra Ivan Gerovac blagoslovio je festu i sve prisutne. Domaća večera sastojala se od zelene […]

“Svrha kluba tada, ali i danas, bila je promicanje američkog patriotizma, bratske i sestrinske ljubavi, dobre volje prema svim prijateljskim narodima naše zemlje, ponosa na naše etničko naslijeđe i opće ‘kvalitete dobrog susjeda’ prema našoj zajednici u cjelini”, rekao je Rudy Svorinich ml., predsjednik Dalmatinsko-američkog kluba.

Nada Pritisanac Matulich

“Oni su polagali pravo na američki san, mjesto gdje su ponosno mogli podići svoju zastavu i svoj novi dom”, istaknula je Angela Romero, lokalna povjesničarka i suradnica San Pedro Todaya.

San Pedro, koji se smatra srcem hrvatske zajednice u Los Angelesu, dom je najvećeg broja Hrvata duž Tihog oceana, stoga je bivši vijećnik Rudy Svorinich ml. i osnovao Hrvatski kulturni centar na uglu 7. Ulice i Pacific Avenue.

“Kada uđete kroz vrata Dalmatinsko-američkog kluba osjećate se kao da ulazite u nešto što vam pripada. Ne osjećate se kao stranac”, napomenuo je ovaj predsjednik.

Nada Pritisanac Matulich

Članstvo Dalmatinsko-američkog kluba uključuje dva člana kongresa, dva člana državne skupštine, dva župana Los Angelesa, petero sudaca Vrhovnog suda Los Angelesa, gradskog odvjetnika Los Angelesa, tri člana Gradskog vijeća Los Angelesa, brojne gradonačelnike South Baya i predsjednike hrvatskih organizacija.

Spektakularan let iznad mosta u San Pedru koji je napravljen zaslugom Hrvata. Tko je bio Vincent Thomas?

Jedan od najznačajnijih monumentalnih objekata u Kaliforniji, osim proslavljenog Golden Gate Bridgea u San Franciscu, jest također viseći most The Vincent Thomas Bridge u San Pedru. Taj most dugačak oko dva kilometra, od 1940. godine povezuje luku Los Angelesa, odnosno San Pedro, s lukom i gradom Long Beach te preko Terminal Islanda s velikim industrijskim […]

Riblji ručak

Preko 250 članova i gostiju okupilo se prošlog petka na 60. Ribljem ručku Dalmatinsko-američkog kluba u San Pedru.

Prvi takav ručak organiziran je u siječnju 1961. godine s 18-ero sudionika iz lokalne poslovne zajednice i redovito se održavao do početka pandemije koronavirusa. 

Nada Pritisanac Matulich

Ovoga puta prisustvovali su pojedinci iz svih društvenih slojeva, visoki izabrani dužnosnici, gospodarstvenici, prosvjetni radnici, odvjetnici, medicinski djelatnici i umirovljenici. 

San Pedro: Vlč. Ivan Gerovac proslavio 50 godina svećeništva

Pedeseta obljetnica svećeničkog ređenja o. Ivana Gerovca proslavljena je u nedjelju u župnoj crkvi Mary Star of the Sea na poluotoku San Pedru u Los Angelesu. Misu je predslavio župnik Maurice Harrigan, a suslavila su još četvorica svećenika: Charbel Grbavac, Ivan Jordan, Patrik Foutts i Petar Arnodi. Po završetku misnog slavlja svečanost se nastavila u […]

Ispred hrvatskog konzulata u Los Angelesu pozivu se odazvala generalna konzulica Renee Pea, a Američko-hrvatski kongres predstavljala je njegova predsjednica Nada Pritisanac Matulich.

Nada Pritisanac Matulich