Zagreb

Šesti Hrvatski socijalni tjedan bit će posvećen demografiji, iseljavanju i migracijama

20. listopada 2021. u 15:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Šesti Hrvatski socijalni tjedan pod naslovom „Demografija – iseljavanje – migracije“ održat će se od 22. do 23. listopada u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Događaj organizira Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve na čijem čelu je pročelnik prof. dr. Stjepan Baloban.

Milas u Rumunjskoj: Vjerujem da će ova donacija predstavljati snažan poticaj za daljnje upoznavanje hrvatske kulture

U Dvojezičnoj rumunjsko-hrvatskoj gimnaziji u Karaševu održana je svečana primopredaja donacije vrlo vrijedne obiteljske knjižnice Dinka Milasa, koja je prikupljana kroz više desetljeća. Uz donatora i ravnateljicu gimnazije Alinu Mistoiu, na svečanosti su sudjelovali: Zvonko Milas, državni tajnik, Marija Kapitanović, veleposlanica Republike Hrvatske u Rumunjskoj, Ana Filka, inspektorica za manjine, Slobodan Giureci Ghera, zastupnik Hrvata […]

Tijekom dva dana bit će održano devet plenarnih predavanja i 25 izlaganja u devet panela koji pokrivaju tematske cjeline iz naslova Šestog Hrvatskog socijalnog tjedna te će puno prostora biti posvećeno raspravama i zajedničkom promišljanju.

Broj od 34 predavačica i predavača, najvećim dijelom poznatih i priznatih stručnjaka za pojedina područja, jamči temeljit pristup tematici koja po svim svojim implikacijama predstavlja jedan od najvažnijih izazova za hrvatsku sadašnjost i budućnost. Želja je organizatora da se u predavanjima i raspravama uz vjerodostojno iznošenje činjenica i dubinskih analiza te otvoreno i iskreno suočavanje sa stvarnošću traže novi putovi i nova rješenja, javlja IKA.

Zbog aktualne epidemiološke situacije, program Tjedna održavat će se kombinirano, dio uživo, a dio na daljinu. Tako će se u prostorima Hrvatske biskupske konferencije okupiti predstavnici iz svih hrvatskih nadbiskupija i biskupija. S njima će putem suvremene tehnologije biti povezani sudionici koji će se u isto vrijeme okupiti u pojedinim nadbiskupijskim i biskupijskim središtima.

PR

Sva plenarna predavanja u petak 22. listopada i u subotu 23. listopada bit će prenošena putem YouTube kanala Hrvatske katoličke mreže.

Radna akcija u HKM-u Dublin: Nadam se da ćemo se uskoro ponovno ovako družiti

Iz HKM-a Dublin javljaju o uređenju svoje župne kuće koja se nalazi uz crkvu St. Mary’s, a ista je ujedno i sjedište misije. “Neke dijelove, pošto su zahtjevniji, doveli smo skoro do pola puta prema njihovoj uporabljivosti i novom sjaju. Od srca hvala cijeloj ekipi! Hvala našem majstoru Borisu, kao i Tomislavu, Kruni i Marinu […]

Hrvatski socijalni tjedni utemeljeni su 30-ih godina 20. stoljeća. Tako su prva četiri Tjedna održana 1932., 1937. (Obitelj u današnjem društvu), 1938. (Društveni poredak i društveni pokreti), 1940. (Briga za buduća pokoljenja Hrvatske). Peti Hrvatski socijalni tjedan održan je 2011. u Zagrebu na temu Kultura rada u Hrvatskoj.