Zagreb

Suradnja Matice hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH

3. veljače 2023. u 8:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH

Državni tajnik Zvonko Milas i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran potpisali su jučer u Zagrebu Sporazum o suradnji.

Sastanak biskupa zbog iseljavanja: Pratiti obitelji i pomagati njihovo uključivanje u hrvatsku inozemnu pastvu

U Požegi je održana Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine na kojoj je razmatrano stanje iseljavanja iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, Požeške biskupije i Srijemske biskupije te njegove posljedice. Na jučerašnjem sastanku bili su: Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit, Antun Škvorčević, požeški biskup, Đuro Gašparović, srijemski biskup, Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor, Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit u […]

Suradnja dviju institucija određena potpisanim Sporazumom obuhvaća aktivnosti usmjerene na Hrvate izvan Republike Hrvatske, i to na pripadnike suverenog i konstitutivnog hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, pripadnike hrvatske nacionalne manjine u europskim državama te hrvatsko iseljeništvo u prekomorskim i europskim državama. Zajedničke aktivnosti provodit će se u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.

„Matica hrvatska izvrstan je partner u zajedničkom nastojanju promicanja i očuvanja hrvatskog identiteta, kulture i jezika te je ova suradnja iznimno potrebna. Uvjeren sam da će višestoljetni kontinuitet djelovanja Matice Hrvatske i predanost Vlade Republike Hrvatske u jačanju veza s hrvatskim narodom koji živi izvan njezinih granica rezultirati ne samo novim, kvalitetnim i suvremenim zajedničkim projektima i programima, već i strateškim iskoracima koji će imati dugotrajne učinke na osnaživanje zajedništva hrvatskog naroda“, rekao je državni tajnik Zvonko Milas.

Milas: Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava

Jučer je u Budimpešti održana XVI. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Mađarske. Teme su se odnosile na ključna manjinska pitanja, kao što su pravo na izražavanje, očuvanje i razvijanje nacionalnog, kulturnog, jezičnog i vjerskog identiteta, pravo na održavanje i razvijanje obrazovanja i medija na manjinskom jeziku i pismu, […]

„Briga o očuvanju identiteta, jezika i opstojnosti našeg naroda izvan Hrvatske osobito nam je važna jer osim 103 ogranka u Hrvatskoj imamo i 16 u Bosni i Hercegovini i još devet u drugim zemljama. Sporazum će zasigurno pridonijeti tomu cilju jer imamo puno dodirnih točaka i podjednake želje za afirmacijom identiteta i hrvatske kulture“, naglasio je Miro Gavran.

Suradnja Matice hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodatni je jamac u očuvanju, razvoju i promicanju hrvatskoga identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi o zaštiti i jačanju zajednica Hrvata izvan Republike Hrvatske i njihovog demokratskog društvenog razvitka.

Hrvatska katolička misija Nürnberg okupila 16o-ero mališana: Ovdje je sve više mladih obitelji i djece

Bogatim duhovnim programom Hrvatska katolička misija Nürnberg ovaj vikend proslavila je blagdan svetog Ivana Bosca. U subotu je održan cjelodnevni oratorij za svu djecu misije. Naime, oko 160-ero mališana uživalo je u raznovrsnom programu ispunjenom igrom, zabavom, pjesmom i natjecanjima, a dan su zaključili krunicom i misom. Program su pripremili animatori Župe svete Ane iz […]

“Napominjemo, očuvanje, jačanje i razvoj hrvatskog zajedništva te gospodarski i opći napredak hrvatskog naroda strateški je cilj Republike Hrvatske, a suradnja Matice hrvatske i Središnjeg državnog ureda provođenjem zajedničkih aktivnosti dodatno će doprinijeti njegovom ostvarenju”, zaključuju iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.