Koprivnica

U 2023. uz pjesmu i ples

2. siječnja 2023. u 20:47

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Hrvatska matica iseljenika novu 2023. započela je uz pjesmu i ples na Zimskoj školi hrvatskog folklora koja se od 3. siječnja do 12. siječnja 2023. održava u Koprivnici.

Izvještaj s najvećeg folklornog festivala u Njemačkoj

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Ruža“ iz njemačkog Filderstadta uspješno je, nakon stanke zbog koronavirusa, osmi put organiziralo folklornu manifestaciju „Susret čuvara hrvatske etno baštine“. U programu je sudjelovalo deset folklornih skupina: KUD „Klas“ iz Ravensburga, KUD „Croatia-Filstal“ iz Goppingena, FD „Bukara“, Wiesbaden, „Croatia Enseble“ HKŽ Frankfurt, KUD „Adria“ HKM Duisburg i udruga Saveza Hrvata iz Duisburga, […]

Ovogodišnja Zimska škola predstavlja ples, nošnje, pjesmu i glazbala hrvatskog jadranskog područja: Krka, Cresa, Raba, Paga, Silbe, Splita, Trogira, Kaštela, Čiova, Makarskog primorja, Šolte, Brača, Hvara, Korčule, Mljeta, Lastova, poluotoka Pelješca, Dubrovačkog primorja, Konavala, Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, doline Neretve, Dubrovačke kontradance te plesove šibenskoga uzmorja i otoka. Od plesova Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a koji pripadaju jadranskome području, podučavat će se plesovi i glazba južne Hercegovine i plesovi Hrvata u Boki kotorskoj.

Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, Odjel tambura vodi Tibor Bun, poznati tamburaški voditelj iz Varaždina, dok je za Odjel tradicijskih glazbala zadužen glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala iz Garešnice. Gost predavač je maestro Siniša Leopold.

Uz njih će tijekom škole predavati i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi, kao i renomirani istraživači hrvatskoga folklora: Tonči i Marica Tadin, Vidoslav Bagur, Nenad Milin, Damir Kremenić, prof. dr. sc. Goran Oreb, Katarina Horvatović i Kristina Benko Markovica, uz suradnju glazbenog korepetitora Antuna Kotteka i asistenata, vrsnih umjetnika i folklorista, Filipa Martinića, Martina Durbeka i Ivana Ivančana.

Ovo je dobar znak! Hrvatski folklor i dalje privlačan dijaspori

Matičina Zimska škola hrvatskog folklora – prva u 58 godina postojanja u digitalnom obliku, u virtualnom svijetu stvaralaštva i čuvanja hrvatske baštine otvorena je 30. siječnja 2021. Seminarce je pozdravio programski voditelj prof. Andrija Ivančan te zahvalio svima što svojim angažmanom čuvaju našu kulturu i baštinu. Otvaranju su prisustvovali i Tibor Bun, voditelj Tambura, Vjekoslav […]

Sve tri skupine slušat će predavanja prije i poslijepodne, a u večernjim satima planirani su nastupi izvornih folklornih skupina i gostiju te radionice izrade tradicijskih ukrasa koje vodi Jadranka Bagladi, a uz druženje tu su i razni programi poput sijela i maškara.

Škola hrvatskog folklora temelji se na znanstveno-stručnom programu koji je postavio 1964. godine dr. sc. Ivan Ivančan, uvaženi hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreologije. Program se kontinuirano nadograđivao i prilagođavao novim spoznajama i trendovima, a današnji programski voditelj Andrija Ivančan ugradio je trendove plesne edukacije i sve elemente potrebne za školovanje voditelja folklornih skupina, kao što je i maestro Siniša Leopold napravio za program namijenjen voditeljima tamburaških sastava.

Putem ovog programa ostvaruju se i važni ciljevi Hrvatske matice iseljenika: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture i hrvatskog nacionalnog i etničkog identiteta u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine i kod Hrvata u Bosni i Hercegovini te povezivanje raseljene i domovinske Hrvatske.

Koprivnica: Zimska škola hrvatskog folklora okupila više od 70 sudionika

U Koprivnici je završena ovogodišnja Zimska škola hrvatskog folklora, koja je od 2. do 10. siječnja okupila više od 70 sudionika. “Kroz ovaj projekt ostvaruju se naši važni ciljevi: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatskog identiteta kroz tradicijsku kulturu u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine, u hrvatskim manjinskim zajednicama te kod Hrvata Bosne […]

Glavni cilj stručnog programa jest očuvanje izvornosti i autohtonosti folklora – tradicijskog plesa, pjesme, glazbe kao najprivlačnijeg i najčešće izvođenog dijela tradicijske kulture danas. Tradicija je i osnova za kreativno suvremeno izražavanje tako da se kroz Školu hrvatskoga folklora promiče i autorska, etnološka i folkloristički utemeljena reinterpretacija i scenski koreografirani prikaz ovog dijela tradicijske umjetnosti.

Snježana Jurišić, Hrvatska matica iseljenika