Hrvatske svjetske igre

U Zagreb uskoro dolazi 900 Hrvata iz 27 zemalja diljem svijeta. Evo o čemu se radi

3. srpnja 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

U organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa i Organizatora bez granica, od 24. do 29. srpnja u Zagrebu će se održati V. Hrvatske svjetske igre. Riječ je o amaterskom sportskom natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, predstavljajući zemlju u kojoj žive.

Vinko Sabljo podnio ostavku u Hrvatskom svjetskom kongresu

Vinko Sabljo, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, zbog zdravstvenih razloga podnio je ostavku na čelno mjesto te hrvatske krovne udruge u svijetu. “Kako mi se zdravstveno stanje pogoršalo, primoran sam 1. ožujka 2023. godine odstupiti sa svih dužnosti Hrvatskog svjetskog kongresa. Ostavku podnosim ne radosnog srca već silom prilika, odnosno neprilika. U svojim mogućnostima i […]

Cilj Igara je kroz sportska i kulturna druženja povezati mlade Hrvate izvan granica Lijepe Naše i potaknuti ih za njegovanje hrvatskog identiteta, povratak u domovinu i buduća gospodarska ulaganja u Hrvatsku.

Igre su do sada održane 2006. i 2010. godine u Zadru te 2014. i 2017. u Zagrebu. Ovogodišnje jubilarne pete okupit će preko 900 natjecatelja koji će se iskazati u deset sportova, a dolaze iz 27 zemalja svijeta. Natjecanja će se održavati na sportskim terenima u Zagrebu, dok će sudionici imati popratni zabavni i edukativni sadržaj s ciljem povezivanja s mladima iz Hrvatske.

Smještaj za sudionike osiguran je u Studentskom domu Stjepan Radić gdje će se održavati i većina programa, a samo otvorenje događaja najavljeno je za utorak 25. srpnja u 20.30 sati na Atletskom stadionu Mladost. Svečanom otvorenju prethodi sveta misa u crkvi sv. Mati Slobode na Jarunu u 17 sati.

Otvorenje na stadionu Mladost uz uzvanike iz javnog i političkog života Hrvatske i dobro osmišljen program prati mimohod svih sudionika koji će pokazati snagu i zajedništvo Hrvata izvan Republike Hrvatske sa sloganom: “Jedno je srce, jedna je Hrvatska!”

Otvorene prijave za V. Hrvatske svjetske igre

U organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa i Organizatora bez granica, u srpnju sljedeće godine u Zagrebu će održati V. Hrvatske svjetske igre. Riječ je o amaterskom sportskom natjecanju na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta, predstavljajući zemlju u kojoj žive. Na događaju mogu sudjelovati natjecatelji koji imaju hrvatske korijene, neovisno o državljanstvu, vjeroispovijesti, […]

Pokrovitelji događaja su Ministarstvo turizma i sporta te Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a partneri su Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb, Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatska radiotelevizija. Turistička zajednica grada Zagreba podržava projekt.