Radost i sreća

Velikih 50 godina hrvatskih katoličkih zajednica u Gelsenkirchenu i Bochumu: Otišli ste u nepoznato, ostavivši svoje najmilije kod kuće

6. lipnja 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Zlatni jubilej hrvatskih zajednica u Gelsenkirchenu i Bochumu proslavljen je protekli vikend misnim slavljima koje je predvodio srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina.

Hrvatima u Bochumu i Gelsenkirchenu predstavljen novi voditelj misije

Vlč. Ivica Damjanović, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, novi je voditelj Hrvatske katoličke misije Bochum-Gelsenkirchen. Uvođenje u službu održano je u oba grada, u kojima se ova misija sabire na bogoslužje. Hrvatskoj zajednici vlč. Damjanovića predstavio je vlč. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, zahvalivši pritom đakovačko-osječkom nadbiskupu mons. Đuri Hraniću što je vlč. […]

U koncelebraciji su bili, uz voditelja zajednice vlč. mr. Ivicu Damjanovića, preč. dr. Tomislav Markić, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve, vlč. Ivica Komadina, delegat za inozemnu pastvu u Njemačkoj, vlč. Branko Šimović, prvi voditelj zajednice u Bochumu, vlč. Vinko Delinac, koji je prije mirovine dugi niz godina vodio te zajednice, mons. Josip Ivešić, generalni vikar Srijemske biskupije i vlč. Mato Knežević, župnik iz Gradišta.

Misa u subotu slavljena je u crkvi Sv. Augustina u Gelsenkirchenu, uz sudjelovanje velikog broja vjernika.

Biskup Svalina svoju homiliju započeo je razmatranjem znaka križa kojega tako često stavljamo na sebe i ne razmišljajući da smo kao vjernici označeni tim znakom. Ova misna slavlja bila su prilika da se spomenemo svih onih koji su prije 50 godina krenuli u neizvjesno, bez ikakve sigurnosti, ali puni pouzdanja u Gospodina.

„Kako ne sjetiti se tolikih muškaraca i žena, koji su otišli u svijet, u nepoznato, u svojevrsnu nesigurnost kao i neizvjesnost, ostavivši svoje najmilije kod kuće“, rekao je biskup Svalina i pozvao na molitvu za sve njih.

U misnome slavlju sudjelovali su i članovi KUD-a „Zrinski“ koji su prinijeli na oltar darove kruha i vina. Pjevanje na misi animirao je mješoviti zbor zajednice, predvođen orguljašem i voditeljem Tomislavom Barbarićem. Na kraju misnog slavlja obratili su se i čestitali jubilej bivši voditelji zajednice.

Hrvatska katolička misija Freiburg nakon dvogodišnje stanke hodočastila u Lurd

Nakon dvogodišnje stanke tradicionalnom hodočašću Hrvata iz zapadne Europe ove se godine pridružila i Hrvatska katolička misija Freiburg. Jedan autobus iz Freiburga, a drugi iz Rheinfeldena, krenuli su prošlu srijedu prema Lurdu. Župljani su tijekom prvog dana sudjelovali na misnom slavlju, a zatim i na večernjoj procesiji sa svijećama. Unatoč umoru od putovanja, hladnom vremenu […]

U večernjem programu koji je uslijedio nakon misnog slavlja uz domaći KUD „Zrinski“ sudjelovao je i KUD „Adria“ iz Duisburga. Druženje i program nastavljeni su u prostorima župe Sv. Augustina u Gelsenkirchenu.

Nedjeljno misno slavlje okupilo je veliki broj članova zajednice u crkvi Sv. Križa u Bochumu. Tamo je na početku mise pozdravnu riječ uputio Marijo Čengija. I ovo slavlje bilo je prožeto zahvalnošću za proteklih pedeset godina djelovanja i života ove zajednice, ali ujedno i molitva za budućnost.

Predvoditelj misnog slavlja mons. Svalina pozvao je prisutne na zahvalnost prema svima koji su u proteklom vremenu dali svoj doprinos u izgradnji ovih zajednica.

Misno slavlje animirao je svojim pjevanjem mješoviti zbor ove zajednice predvođen orguljašicom i voditeljicom Renatom Sprenger. Sudjelovalo je i KUD „Zrinski“ iz Gelesenkirchena.

Svoju čestitku uputio je i preč. Tomislav Markić, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve. Zahvalio je svima koji su izgrađivali i izgrađuju zajedništvo na tim prostorima, kao i Crkvi u Njemačkoj na otvorenosti i suradnji.

Svoju radost izrazili su bivši voditelji ovih zajednica vlč. Šimović i vlč. Delinac. Prisjetili su se kratko početaka, ali i snažnog rasta zajednica koji se dogodio kroz posljednjih 50 godina njihovog postojanja.

Pola stoljeća službenog osnutka Hrvatske katoličke misije Gießen: Kod nas Hrvata postoji riječ dom – to je nešto toplo, drago…

Pedeseta obljetnica službenog osnutka Hrvatske katoličke misije/zajednice Gießen proslavljena je protekli vikend u crkvi Sv. Bonifacija, u kojoj se inače Hrvati katolici okupljanju na središnje misijsko misno slavlje. Misu je na svetkovinu Presvetog Trojstva predvodio fra Marijan Petričević, voditelj zajednice od 1997. do 2021., u zajedništvu sa sadašnjim voditeljem fra Ivanom Jakovićem. Ovom velikom događaju […]

Na misnome slavlju sudjelovao je i prof. Ivan Bulić, generalni konzul Republike Hrvatske u Düsseldorfu. Druženje članova zajednice i gostiju nastavljeno je u dvorištu crkve sv. Križa u Bochumu, javila je IKA.