Potpora

Potpisani ugovori za 160 novih projekata koje financira Vlada RH u BiH

12. rujna 2023. u 8:41

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

U Stolcu, na prostoru nekropole stećaka Radimlja, jučer su potpisani ugovori za projekte od posebnog značaja za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Za projekte hrvatske dijaspore ove godine čak milijun eura!

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni natječaj za prijavu programa/projekata organizacija hrvatskog iseljeništva zbog ostvarenja financijske potpore za 2023. godinu. Na Natječaj se mogu javiti organizacije hrvatskog iseljeništva (udruge, zaklade, ustanove, vjerske zajednice i ostale organizacije) s djelatnostima i aktivnostima koje su predmet financiranja, a upisane su u registar ili […]

“Ovo je danas uistinu velika svečanost – 160 novih projekata koje tek treba realizirati, 160 novih projekata koji će doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu naših ljudi diljem Bosne i Hercegovine – od plodne Posavine preko Središnje Bosne do kršovite Hercegovine”, poručio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Milas je kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića čestitao svim korisnicima potpore, pri čemu je naglasio kako prolazeći danas Bosnom i Hercegovinom postoji vidljiv trag potpore koju pruža Vlada RH.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su, uz Dragana Čovića, predsjednika HNS-a BiH, brojni uzvanici iz društveno-političkog života u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

U svečanom dijelu programa sudjelovali su mladi iz KUD-a Stolac, učenici Srednje škole Stolac i Srednje glazbene škole J. Gotovac Novi Travnik.

Što je s imenovanjima novih veleposlanika? ‘Prijedlog Vlade je na predsjednikovu stolu’

Povodom tradicionalne Konferencije veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je u Zagrebu organizirao svečano primanje. U prigodnom govoru, premijer je naglasio da je Hrvatska u ovoj godini ostvarila ključne strateške ciljeve koji su vezani za dublju integraciju Hrvatske u Europsku uniju… “Istoga dana ući u Schengenski […]

Podsjećamo, Vlada Republike Hrvatske u srpnju je donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Dodajmo ovome kako je Zvonko Milas u ponedjeljak u Mostaru najavio nastavak potpore izgradnji zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, ocjenjujući taj projekt “simbolom konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH”.

Svoje protivljenje nastavku gradnje u nekoliko navrata izrazila je lokalna Islamska zajednica u Mostaru, tvrdeći da se zgrada gradi na prostoru nekadašnjeg muslimanskoga groblja koje su uklonile austrougarske vlasti.

U Pečuhu otvorena nova zgrada Hrvatskog internata: Djeca i mladi svima su najvažniji

U blizini središta grada Pečuha jučer je svečano otvorena nova zgrada Hrvatskog internata Collegium Croaticum. U zgradi internata smještene su četiri dvokrevetne sobe: dvije sobe posjeduju pripadajuću kupaonicu i učionicu za slobodne i društvene aktivnosti u kojoj će studentima biti omogućeno mjesto za učenje uz kvalitetnu opremljenost. Smještaj će biti osiguran za osmero studenata. “Otvaranje […]

“Nadamo se da će ovaj objekt biti ne samo hram kulture Bosne i Hercegovine, nego i simbol konstitutivnosti hrvatskog naroda”, zaključio je Milas.