Godišnje izvješće

Sabor pohvalio rad Ureda za Hrvate izvan RH

26. ožujka 2021. u 14:42

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Jučer je u Hrvatskom saboru održana rasprava o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2019. godinu.

Milas poslao poruku Hrvatima na Kosovu: Obećavam da ćemo učiniti sve kako bi vam olakšali svakodnevicu

Državni tajnik Zvonko Milas boravio je 2. i 3. ožujka u radnom posjetu Sjevernoj Makedoniji i Kosovu, gdje se sastao s najvišim državnim dužnosnicima, hrvatskim veleposlanicima te vodstvom i pripadnicima hrvatske manjine u tim zemljama. Milas je u pratnji savjetnika dr. sc. Milana Bošnjaka sudjelovao na sastanku u Skopju s veleposlanicom Nives Tiganj i suradnicima, […]

Državni tajnik Zvonko Milas kroz svoje uvodno izlaganje istaknuo je kako je povezanost s našim sunarodnjacima ostvarena kroz politiku suradnje u programima i projektima, kao i kroz druge aktivnosti koje Ured provodi.

Milas je upozorio na sramotne odluke o uvođenju tzv. bunjevačkog jezika u službenu uporabu te zabilježene brojne prijetnje Hrvatima u Srbiji, posebno prema predstavnicima hrvatskih institucija. Istaknuo je da je izostala reakcija Republike Srbije, no da hrvatska vlada i Središnji državni ured stoje uz hrvatsku zajednicu, koju podupiru u svim aktivnostima. Također, poručio je i da će Hrvatska poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi hrvatska zajednica u Sloveniji dobila status nacionalne manjine.

Milas u BiH: Ovo je pokazatelj da smo jedan narod kao i prije 30 godina

Državni tajnici Zvonko Milas i Nikola Mažar održali su u četvrtak radni sastanak u Mostaru s dr. Draganom Čovićem, dopredsjednikom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ-a BiH te s predstavnicima Hrvata u izvršnoj vlasti na lokalnoj i županijskoj razini. Tema radnog sastanka bila je organiziranje i pronalaženje modela infrastrukturne, humanitarne i svake druge […]

Kada je u pitanju hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, državni tajnik istaknuo je kako je jednakopravan položaj Hrvata u toj zemlji jedan od prioritete Vlade Republike Hrvatske. Naveo je i niz programa: ljetnu škole Domovina, upis studenata iz iseljeništva i hrvatske nacionalne manjine na Sveučilišta u Republici Hrvatskoj po posebnim kvotama, program učenja hrvatskog jezika u Hrvatskoj Croaticum, kroz koji je u 2019./2020. dodijeljeno oko 250 stipendija, internetski tečaj učenja hrvatskog kojem je pristupilo više od sedam tisuća korisnika te program Korijeni.

“Kao čelniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH iznimno mi je drago vidjeti prepoznatljivost suradnje s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a projekti koje provodimo nisu samo financijska potpora, već stvaranje preduvjeta za razvoj potencijala i jačanje povezanosti hrvatskog naroda diljem svijeta. Našu suradnju i zajedništvo snažit ćemo i u narednom razdoblju i nastojati osigurati zaštitu i očuvanje nacionalnog identiteta svih Hrvata koji žive izvan granica Republike Hrvatske, i to kroz konsenzualnu potporu svih”, naglasio je državni tajnik Milas.

Može li dijaspora preokrenuti negativne demografske trendove i riješiti problem s nedostatkom radne snage?

Državni tajnik Zvonko Milas i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić u utorak su potpisali Sporazum o suradnji. “Obje strane iskazale su spremnost za suradnjom na aktivnostima kojima se pridonosi unaprjeđenju poticajnog društvenog i gospodarskog okruženja te time i sveopćeg napretka Republike Hrvatske, a čija su osobita važna sastavnica i posebnost Hrvati izvan Republike […]

Saborski zastupnici pohvalili su osnaživanje veza s Hrvatima izvan Republike Hrvatske i rad Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ali i upozorili na potrebu dodatnih napora kako bi se unaprijedio položaj Hrvata u Srbiji i dodatno jačale veze na gospodarskom polju.